Wat is een aankoopmakelaar?

Wat is een aankoopmakelaar? Tips die u helpen bij het vinden van een woning.

Klaar om op huizenjacht te gaan? Dan is het belangrijk om te weten wat een aankoopmakelaar voor u kan betekenen. U moet zich voorbereiden op een hoop papierwerk, stempels van kopers, en andere uitdagingen voordat u de huissleutels in handen heeft. We zullen niet liegen; het proces kan ingewikkeld en stressvol zijn. Het is daarom ook belangrijk om een professional aan uw zijde te hebben die het verschil kan maken. U heeft wellicht al eens gehoord van een aankoopmakelaar, maar wat is een aankoopmakelaar precies? U bent een koper, dus wat is dan de makelaar van een koper? Trouw aan hun naam, helpen aankoopmakelaars de huizenkopers bij elke stap. Ze kunnen veel tijd en geld besparen op de weg naar een eigen woning.

Lees verder om te ontdekken hoe een aankoopmakelaar u kan helpen. 

Help tegenslagen te overwinnen

Als het rapport of de beoordeling van de taxateur nieuwe problemen aan het licht brengt, kan een aankoopmakelaar u adviseren over hoe u verder moet gaan. Tegelijkertijd kan de aankoopmakelaar als een buffer worden gezien tussen u en de verkopers. Als onderhandelingen lastig of vijandig worden, is het uiterst nuttig om een ​​ervaren professional te hebben die kalm blijft en productieve oplossingen biedt.

Het verschil tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar

Aankoopmakelaars zijn wettelijk verplicht om kopers te helpen, terwijl verkoopmakelaars – de makelaar die de verkoper van het huis vertegenwoordigt – een plicht hebben jegens de huisverkoper. Daarom is het in uw belang als koper om een ​​makelaar te krijgen die er is om u te vertegenwoordigen. Denk er zo over na; als u voor de rechter zou worden gedaagd, zou u dan dezelfde advocaat in dienst nemen als de persoon die u aanklaagt? Natuurlijk niet, u heeft iemand nodig die ijverig strijdt voor uw individuele belangen en rechten.

Een aankoopmakelaar beschermt u en houdt informatie privé

Laten we zeggen dat u bijvoorbeeld naar de verkoopmakelaar bent gelopen bij een open huis en hebt geuit dat u het huis prachtig vindt en het wilt kopen, maar dat u snel moet verhuizen omdat uw huidige huurovereenkomst aan het verlopen is. De makelaar van een verkoper kan deze informatie dan tegen u gebruiken door de verkoper te laten weten dat uw klok tikt, dus moeten ze niet te veel afwijken van hun vraagprijs – of zelfs helemaal niet. Maar verteld u deze informatie aan uw eigen aankoopmakelaar waarmee u werkt, dan is dit natuurlijk geen probleem. Deze professional weet deze informatie privé te houden, zodat het niet tegen u gebruikt kan worden.

Hoe u een aankoopmakelaar kunt vinden

Een goede aankoopmakelaar kan u de weg naar het kopen van een huis gemakkelijker maken, en een slechte aankoopmakelaar kan leiden tot een hobbelige rit. Neem daarom niet de eerste makelaar die u ontmoet (wat twee derde van de huizenkopers doet), of accepteer niet blindelings de aanbeveling van een kennis (meer dan de helft doet dit). In plaats daarvan is het beter om ten minste drie makelaars te spreken, en hen een paar vragen te stellen, waaronder de volgende:

In welke buurten kent u de woningen?

Onroerend goed vereist lokale expertise, dus u moet een makelaar vinden die zeer bekend is met de gebieden waarin u bent geïnteresseerd.

Wat is uw planning en beschikbaarheid?

Part-time werkende makelaars, kunnen prima werk leveren, maar als het huis van uw dromen opduikt of u een last minute kans tegenkomt, wilt u een makelaar die gemakkelijk bereikbaar is.

Hoe lang bent u een makelaar geweest?

U wilt liever iemand met een paar jaar ervaring en een bewezen staat van dienst bij het verkopen van huizen. Als u makelaars in de regio wilt vinden, zoek dan naar online beoordelingen van eerdere klanten.

Welke voorwaarden heeft u in het aankoopcontract staan?

Zodra u akkoord gaat om met een makelaar te werken, moet u een contract ondertekenen waarin de diensten en de vergoeding van de makelaar worden beschreven. Dit contract betekent ook dat deze makelaar uw enige vertegenwoordiger zal zijn en dat u niet zult samenwerken met andere aankoopmakelaars.

Hoeveel procent courtage hanteert u?

Huizenkopers betalen een aankoopmakelaar rond de 1% commissie over de aankoop van het huis. Maar ook hier zijn de tarieven flexibel. Het komt ook vaak voor dat een aankoopmakelaar 10% van het verschil tussen de verkoop en aankoopprijs in rekening brengt; in dit geval bespaart u 90%. Bijvoorbeeld: 1% van de aankoop bij een woning van €250.000 betekent dus een courtage van €2500,-. Stel dat een makelaar het verschil in rekening brengt met 10%, en een huis van €250.000 voor €225.000 heeft aangekocht, dan moet u €2500,- betalen. De bedragen zouden inclusief BTW moeten zijn, als dit niet het geval is dan moet de makelaar dit duidelijk communiceren.

 

Gerelateerde berichten