Wat doet een taxateur en wat kost het?

Wat doet een taxateur en waarom is het belangrijk om kennis te hebben van een taxatie? Het blijft een van de meest kritische onderdelen van het verkrijgen van een hypotheek. Het doel van een taxatie is om de verkoopprijs voor de kredietgever te bevestigen. Wij zullen uitleggen wat precies een taxateur is en wat zijn werkzaamheden zijn. Aan het einde van de uitleg heeft u meer inzicht in het beoordelingsproces bij het kopen of herfinanciering van een woning.

Wat is een taxatie?

Een taxatie is een professionele schatting van de waarde van het onroerend goed dat u van plan bent te kopen. De persoon die de taxatie uitvoert, wordt een taxateur genoemd. Alle gegevens worden tevens schriftelijk vastgelegd.

Waarom hebben we een taxatie nodig?

Geldleners hebben altijd een taxatie nodig voordat ze een hypotheek kunnen verstrekken. Ze doen dit om hun investering te beschermen. Als de werkelijke marktwaarde van het onroerend goed lager is dan de verkoopprijs en u in gebreke blijft bij het betalen van uw hypotheek, kan de geldschieter het onroerend goed niet verkopen voor voldoende geld om de lening te dekken. Tijdens uw herfinanciering is het mogelijk dat u een overwaarde op uw huis krijgt. Dit gebeurt wanneer het geleende bedrag aanzienlijk lager is dan de geschatte waarde van het huis. Reken er niet op, dit komt namelijk niet vaak voor.

Vraag om een ​​kopie van het taxatierapport

Terwijl u betaalt voor de taxatie, wordt deze uitgevoerd om de geldschieter te beschermen, waarbij het rapport meestal rechtstreeks naar de kredietgever wordt gestuurd. U kunt ook een kopie aanvragen omdat dit niet altijd automatisch gebeurt; hier moet u dus zelf altijd naar vragen.

Kosten taxatie

Een taxatie kost meestal rond de 500 euro, afhankelijk van uw type woning en de grootte. Uiteraard kan dit bedrag variëren van makelaar tot makelaar. Duurdere huizen kosten meer om te worden getaxeerd. Sommige makelaars hanteren ook een percentage van 0,185 procent over de waarde van het huis. Bij een taxatie waarde van 200.000 euro, betaalt u bijvoorbeeld 370 euro. U moet er rekening mee houden dat de taxatiedienst van een makelaar in de toekomst zal veranderen. Hierdoor kan het meer werk en tijd gaan kosten.

Duur taxatie

De taxatie in het huis duurt meestal niet langer dan een uur. Het beoordelingsproces duurt meestal tussen de 3 tot 10 werkdagen. De taxateur stuurt het rapport naar de hypotheekverstrekker, maar u heeft natuurlijk recht op een kopie van het taxatierapport als u ervoor betaald hebt. Lees hier meer over hoelang de taxatie van een woning duurt en wat daarop van invloed is.

Hoe komt de taxateur aan bij de waarde van het vastgoed?

Het belangrijkste onderdeel om aan de waarde te komen, is de zogenaamde vergelijkbare omzet. Dit is de vergelijkbare waarde van huizen die zich meestal binnen anderhalve kilometer bevinden en die in de afgelopen 90 dagen zijn verkocht. De taxateur vergelijkt voornamelijk de onderstaande kenmerken van het onroerend goed met de vergelijkende objecten om tot de waarde te komen:

  • Vierkante meter
  • Uiterlijk
  • Voorzieningen
  • Staat

Een groot huis met vier slaapkamers in een gebied waar de meeste huizen met drie slaapkamers recentelijk zijn verkocht, zal een hogere waarde hebben. Een huis met afbladderende verf en een slecht gazon in een goed onderhouden buitenwijk zal juist minder taxatiewaarde hebben dan andere vergelijkbare woningen.

Wat als de woning voor minder dan de verkoopprijs wordt gewaardeerd?

Bij het bepalen van uw geleende bedrag als een percentage van de vastgoed prijs, kiest de geldschieter het laagste van de verkoopprijs of de geschatte waarde. Dus als het onroerend goed hoger wordt getaxeerd dan de verkoopprijs, zou u nog steeds hetzelfde geleende bedrag kunnen krijgen dat u hebt aangevraagd. Echter, als het minder waard is, zal de kredietgever het geleende bedrag overeen laten komen met de waarde van het huis volgens de taxatie.

Hoewel het ertoe kan leiden dat iedereen die bij de transactie betrokken is, in paniek raakt, is het belangrijk om te weten dat er nog verschillende opties zijn om de overeenkomst nog steeds te laten plaatsvinden. Als u in het koopcontract hebt geschreven om een ​​onvoorziene gebeurtenis op te nemen waarbij het eigendom moet worden gewaardeerd tegen de verkoopprijs of hoger, kunt u het volgende doen:

  • Onderhandel met de verkoper om de verkoopprijs te verlagen. Of leg meer geld neer om het verschil tussen de geschatte waarde en de verkoopprijs te dekken.
  • Zoek uit welke vergelijkbare verkopen werden gebruikt en vraag uw makelaar of deze geschikt zijn, uw makelaar is vaak beter bekend met het gebied dan de taxateur en kan aanvullende vergelijkingen vinden om een ​​hogere waardering te ondersteunen.

Tijd nemen en dieper graven

De meeste taxateurs hebben een routine in hun beoordelingsproces, zodat ze zo snel mogelijk veel informatie krijgen. Dit wil niet zeggen dat ze het snel afraffelen en proberen zo snel mogelijk door het huis te komen, maar ze willen zo efficiënt en grondig mogelijk zijn zodat ze de nodige informatie krijgen.

Hoe lang moet de taxateur bij mij thuis zijn?

Een uitgebreid artikel over de duur van de taxatie van een woning, leest u hier.

Kortom

Een taxatie duurt meestal niet heel lang, gemiddeld een uur. De taxateur zal naast een grondige inspectie ook veel vragen stellen aan de eigenaar. Om de tijd te verkorten en te zorgen dat alle onderdelen van het huis in het rapport belanden is het verstandig vooraf een overzicht te sturen aan de taxateur van de renovaties, vernieuwingen en andere zaken die van belang zijn voor de staat van het huis.

Gerelateerde berichten