Wel of geen makelaar? Vijf redenen waarom u nog steeds een makelaar nodig heeft

Wel of geen makelaar in de hand nemen?

Het kan zijn dat u zich afvraagt ​​of het gebruik van een makelaar een overblijfsel is van een vervlogen tijdperk. In theorie zou iedereen zelf zijn huis kunnen verkopen, maar in de praktijk gaat het toch anders. Als u het zelf doet, kunt u aanzienlijke provisietarieven beperken die vele makelaars in onroerend goed opeisen. In de meeste gevallen is het zelf verkopen van een huis echter niet de juiste keuze. Op lange termijn zou het uiteindelijk zelfs duurder kunnen uitvallen dan de commissie van een makelaar. Een huis kopen of verkopen is een grote financiële (en emotionele) onderneming. Ontdek waarom u het idee om een makelaar in te huren zeker moet overwegen.

1. Betere toegang en meer gemak

De fulltime baan van een makelaar in onroerend goed is er om te fungeren als brug tussen kopers en verkopers. Dit betekent dat hij of zij gemakkelijk toegang heeft tot alle andere woningen die door andere makelaars worden geadverteerd. Zowel de aankoopmakelaar als de verkoopmakelaar werken meestal fulltime in onroerend goed, waardoor ze weten wat er moet gebeuren om tot een ​​overeenkomst te komen.

Wat doet een aankoopmakelaar

Als u bijvoorbeeld een huis wilt kopen, zoekt een makelaar huizen die aan uw criteria voldoen. Neem contact op met verkoopmakelaars en maak afspraken om de huizen te bekijken. Als u zonder aankoopmakelaar een huis koopt, moet u zelf de afspraken maken. Dit kan met name moeilijk zijn als u zoekt naar huizen die te koop staan bij de eigenaar.

Lees hier alles over wat een aankoopmakelaar doet en wat de voordelen zijn.

Als u zelf uw huis verkoopt

Als u uw huis zelf wil verkopen, moet u telefoontjes van geïnteresseerde partijen zelf opnemen, vragen beantwoorden en afspraken maken. Houd er rekening mee dat potentiële kopers waarschijnlijk niet serieus worden als u de neiging hebt om telefonisch in gesprek te zijn of niet snel genoeg reageert. U kunt ook een afspraak maken en snel naar huis gaan, om er vervolgens achter te komen dat niemand komt opdagen.

2. Onderhandelen is lastig zaken doen

Veel mensen houden niet van het idee om een ​​onroerend goed overeenkomst te sluiten via een makelaar en zijn van mening dat rechtstreekse onderhandelingen tussen kopers en verkopers transparanter is en de partijen in staat stellen beter voor hun eigen belangen te zorgen. Dit is waarschijnlijk waar wanneer dat zowel de koper als de verkoper in een bepaalde transactie redelijke mensen zijn die met elkaar overweg kunnen. Helaas is dit haast nooit een gemakkelijke relatie, waardoor een makelaar essentieel blijft.

Een makelaar kan betere kortingen bedingen

Wat als u als koper een huis leuk vindt, maar de houten lambrisering, het pluizig tapijt en de lugubere oranje keuken vreselijk vindt? Als u met een makelaar werkt, kunt u uw minachting uiten over de decoratievaardigheden van de huidige eigenaar en vragen hoeveel het u kost om het huis op te waarderen. Voor zover u weet, heeft de moeder van de eigenaar misschien liefdevol gekozen voor de inrichting. In dit geval kan uw makelaar de zorgen kenbaar maken aan de verkoopmakelaar. Als makelaar bevindt hij zich in een betere positie om feedback te geven zonder de huiseigenaar te beledigen, omdat dit minder persoonlijk is.

Een makelaar komt op voor u belangen

Een makelaar in onroerend goed kan ook de slechterik in een transactie spelen en op deze manier zorgen voor een betere overeenkomst. Houd er rekening mee dat een verkoper het aanbod van een potentiële koper om welke reden dan ook kan afwijzen. Een makelaar kan helpen door voor u op te komen in moeilijke onderhandelingen en dingen glad te strijken om te voorkomen dat ze te persoonlijk worden. Dit kan u in een betere positie plaatsen om het huis te krijgen dat u graag wilt. Hetzelfde geldt voor de verkoper, die kan profiteren van een harde makelaar die zijn belangen behartigt zonder potentiële kopers af te zetten die zich willen afvragen wat de prijs is.

3. Contracten kunnen moeilijk zijn om te verwerken

Als u besluit om een ​​huis te kopen of te verkopen, is het aanbod om een ​​contract met de makelaar overeen te komen belangrijk om u te beschermen en ervoor te zorgen dat u zich kunt terugtrekken als de overeenkomst niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als u bijvoorbeeld van plan bent een woning met een hypotheek te kopen, maar u er niet in slaagt om een ​​van de voorwaarden van de verkoop te financieren en u bent niet goedgekeurd voor de hypotheek, dan kunt u de borg op het huis verliezen en kunt u zelfs worden aangeklaagd door de verkoper voor het niet nakomen van uw contract. Dit zijn risico’s bij het zelf handelen; neem hier geen onnodig risico mee en regel uw professional daarom zorgvuldig via Verhuiswereld.nl.

Een ervaren makelaar houdt zich regelmatig bezig met dezelfde contracten en voorwaarden, en is bekend met de voorwaarden die moeten worden gebruikt, wanneer deze veilig kunnen worden verwijderd en hoe het contract moet worden gebruikt om u te beschermen, of u uw huis nu koopt of verkoopt. De makelaar zal u dus ten alle tijden ontzorgen voor contractering.

4. Makelaars kunnen niet liegen

Nou ja, dat kunnen ze wel. Maar omdat het professionals zijn, zijn er meer gevolgen als ze dat doen dan voor een particuliere koper of verkoper. Als u werkt met een erkende makelaar in onroerend goed op basis van een makelaarsovereenkomst (d.w.z. een conventionele commissieovereenkomst waarbij de makelaar instemt om u te vertegenwoordigen), is de makelaar is gebonden door licentierecht om te handelen in het beste belang van zijn klanten, niet in zijn of haar eigen belang.

Een makelaar moet zijn naam hooghouden

Bovendien vertrouwen de meeste makelaars op referenties en herhalen ze zaken om het soort clientèlebasis op te bouwen dat ze nodig hebben om te overleven binnen het bedrijf. Dit betekent dat doen wat het beste is voor hun klanten net zo belangrijk voor hen moet zijn als bij elke individuele verkoop.

Een advocaat is een stuk duurder

Wanneer een koper en verkoper direct samenwerken, kunnen ze juridisch advies inwinnen. Alleen omdat van iedereen wordt verwacht dat het in zijn of haar belang is, kunt u niet veel doen als u later ontdekt dat u gedupeerd bent over bijvoorbeeld de staat van het huis. En als u iedere keer een advocaat vragen stelt over het kopen of verkopen van een huis, kan dit veel meer kosten dan de commissies van een makelaar.

5. De kosten van een makelaar

De meeste makelaars hanteren een courtage over de verkoop van het huis. Dit varieert vaak tussen de 1 tot 2%; dit wisselt per makelaar. Bij een verkoopprijs van 200.000 euro en een courtage van 1.5% gaat dus 3.000 euro naar de makelaar. Het kan ook zijn dat de makelaar een vast bedrag vraagt, of een aantal vaste extra bedragen voor advertentiekosten, het maken van de foto’s en het reclamebord factureert. De aangesloten makelaars bij Verhuiswereld zullen transparant alle kosten met u communiceren.

Wel of geen makelaar: hier komt het op neer

Hoewel er zeker mensen zijn die gekwalificeerd zijn om hun eigen huis te verkopen, suggereert een snelle blik op de lange lijst van veel gestelde vragen over het verkopen of kopen van een woning dat het proces niet zo eenvoudig is als veel mensen denken. Wanneer u in een moeilijke situatie komt, wat in veel gevallen kan gebeuren, zal het echt lonen om een ​​professional aan uw zijde te hebben. Bovendien scheelt het een hoop stress en zorgen.

Gerelateerde berichten