Waar moet u op letten bij het verkopen van uw huis via een makelaar? Tips voor een makelaar kiezen.

Welke makelaar is de beste? Het antwoord op die vraag is niet simpel. In dit artikel bespreken wij de punten waar u op moet letten bij het verkopen van uw huis via een makelaar! Het kiezen van een goede makelaar kan het verschil betekenen tussen een goede prijs krijgen en helemaal geen huis verkopen. Maar hoe zie u het verschil tussen goede en slechte makelaars? En welke makelaar is de beste voor uw huis en uw situatie?

Vergeet het niet: de makelaar werkt voor u

Als verkoper kiest u de makelaar, die vervolgens aan de slag zal gaan. De beslissing om een ​​bod op uw huis te accepteren blijft echter altijd bij u! Als verkoper bevindt u zich gewoonlijk in een sterke positie bij makelaars. Zij moeten namelijk woningen verkopen anders zullen ze geen commissie (vergoeding) krijgen.

Een of meerdere makelaars kiezen

Hoeveel makelaars in onroerend goed moet ik gebruiken? U moet beslissen of u voor één of meerdere makelaars gaat. Het is duidelijk dat u uw eigendom gewoon kunt neerzetten met elke makelaar die u wil en dat u niet echt hoeft te kiezen als u gaat voor een overeenkomst met meerdere makelaars.

Voor u op een rij de tips bij het vinden en kiezen van een makelaar:

 • Ga niet altijd voor de grootste makelaar; de ervaring leert dat kleinere makelaars zelfs meer tijd beschikbaar maken
 • Vraag familie, vrienden en buren; het is altijd goed om een ​​persoonlijke aanbeveling te hebben, maar ga niet zomaar voor de makelaar die zij noemen. Vergelijk verschillende.
 • Vergelijk lokale makelaars op basis van de feiten; hoe snel ze verkopen, hoe dicht ze bij het bereiken van de vraagprijs komen en hoe succesvol ze zijn. Ook kunt u offertes aanvragen om kosten te vergelijken.
 • Zorg ervoor dat de makelaar ervaring heeft met het verkopen van onroerend goed zoals die van u. De beste manier om dit te doen is te controleren of er woningen zijn die vergelijkbaar zijn met die van u. Het heeft geen zin om een makelaar te gebruiken die grote landhuizen verkoopt als u een centrale flat in Rotterdam heeft.
 • Kijk naar de eigenschappen die makelaar op Funda.nl verkoopt. Zijn de foto’s goed gemaakt en zijn de beschrijvingen duidelijk en relevant?
 • De ‘verkocht’ borden buiten panden zijn goede indicatoren voor welke makelaars het goed doen.
 • Een goede makelaar investeert in marketing om ervoor te zorgen dat deze de beste prijs krijgt.
 • Voel u niet bezwaard om de makelaar in te huren waar u uw huis hebt gekocht. Het is duidelijk dat als u onder de indruk was van hoe ze uw huis aan u hebben verkocht, u misschien weer met hen in zee wil gaan
 • Wat is hun kijkbeleid? Controleer of ze potentiële kopers begeleiden wanneer u weg bent. Lopen ze mee en legt de makelaar het allemaal goed uit?
 • Wat zijn de standaardbepalingen en -voorwaarden van de makelaar? Wat is het standaard commissietarief en de gemiddelde duur van het contract voordat u het contract kunt verbreken als u niet tevreden bent met hen?
 • Beperk uw keuzes tot een lijst van ongeveer drie makelaars en nodig hen uit om een ​​taxatie uit te voeren

Ontdek welke makelaars goed zijn

 • Hoe snel verkopen ze huizen in hun boeken? Wat is hun staat van dienst met het bereiken van de vraagprijs? Hoe waarschijnlijk zijn ze om een ​​huis te verkopen?
 • Nadat ze uw woning taxeren, vraag hen om hun redenering toe te lichten.
 • Hebben ze een makelaar of verkoopkwalificatie?
 • Zijn ze lid van een professionele handelsorganisatie, zoals de Makelaarsvereniging NVM? Dit staat garant voor goede kwaliteit.
 • Kan meer dan één persoon op kantoor enthousiast en met kennis over uw woning praten?
 • Wat zouden ze doen als uw woning niet zo goed verkocht word als verwacht? Wat vindt u van hun antwoord?
 • Zijn ze in het weekend open? Een verrassend aantal makelaars werkt alleen gedurende de week en misschien wel een halve dag op zaterdag, wat betekent dat ze minder toegankelijk zijn voor potentiële kopers

Laat u niet misleiden door de taxering die ze geven

Makelaars weten dat een van de belangrijkste redenen waarom mensen ze kiezen, de taxering is die ze geven. Ze nemen twee algemene benaderingen:

 • Sommige makelaars geven opzettelijk optimistische taxeringen, zodat u denkt dat u een hogere prijs bij hen kunt krijgen. Vervolgens verlagen zij de prijs weer nadat u ze hebt gekozen.
 • Sommige makelaars houden vol dat ze een realistische prijs geven en zeggen dat u niet voor de gek moet worden gehouden door te hoge taxatie.
 • Doe uw onderzoek naar hoe u uw huis kunt waarderen. De makelaar komt gewapend met bewijs van lokaal verkochte prijzen om zijn taxatie te ondersteunen. Terwijl u hun advies hoort op te volgen, betekent dit nog niet dat de makelaar beslist voor welke prijs het huis verkocht gaat worden.

Hoeveel kost een makelaar?

Makelaars in onroerend goed zullen u normaliter tussen de 1% a 2% commissie in rekening brengen voor een eenmalige makelaarsovereenkomst van de prijs waartegen u uw woning verkoopt. Kosten zijn normaal gesproken inclusief btw, momenteel 21%. Bij courtage van 1% en een woning van 200.000 euro zijn de kosten voor de makelaar dus 2.000 euro.

Hoe gaan ze uw huis te koop zetten?

 • Welke portals gebruiken ze? Zijn het de grote woning-portals waar u op geplaatst wilt worden zoals Funda.nl?
 • Zullen ze Facebook of kranten gebruiken? Ontdek wat lokale in de omgeving zijn en of ze u eigendom erin zullen opnemen. Als u een duurdere woning verkoopt, staat deze dan in nationale kranten of tijdschriften?
 • Komt uw woning in hun vitrine? Voor hoelang?

Waar moet u opletten bij een makelaarscontract?

Verschillende makelaars hebben verschillende voorwaarden en hun vergoedingen dekken verschillende dingen, hoewel in de praktijk velen open staan ​​voor onderhandelingen. Dit is waar u op moet letten:

 • Dekt hun vergoeding marketing- en andere kosten, zoals het voorbereiden van de woningdetails en de “te koop-borden”? Het is duidelijk het beste om dit allemaal inbegrepen te hebben.
 • Vermijd makelaars die aandringen op ‘alleenverkooprecht’ – dat betekent dat zelfs als u zelf een koper vindt, u de makelaar nog steeds zijn vergoeding moet betalen. Als u alleenverkooprechten aan een makelaar weggeeft, dan moet dit maar voor een zeer beperkte periode zijn.
 • Teken nooit een overeenkomst die u ertoe verplicht om de makelaar te betalen alleen omdat u een “bereidwillige en bekwame koper” vindt, in plaats van dat u de woning daadwerkelijk verkoopt. Dit betekent dat u de makelaar nog steeds een vergoeding moet betalen, zelfs als de verkoop niet doorgaat omdat u zich heeft moeten terugtrekken, bijvoorbeeld als u uw baan bent kwijtgeraakt. Gebruik alleen een makelaar die een vergoeding verwacht als gevolg van de uitwisseling van contracten.
 • Zorg ervoor dat de overeenkomst een tijdslimiet heeft, zodat u van makelaar kunt veranderen als u niet tevreden bent. Een normale periode is 12 weken, maar kan zo weinig zijn als 4. Makelaars vinden het misschien niet leuk, maar probeer een opzegtermijn van 2 weken te krijgen.

Hoe zit het met online makelaars?

Online makelaars zijn veel goedkoper dan conventionele makelaars. Maar ze variëren in termen van pakketten en prijzen die ze aanbieden. Moet ik een online makelaar gebruiken? Maak een vergelijking van online makelaars: welke moet ik gebruiken?

 • Ze variëren, maar beginnen bij ongeveer 300 euro voorschot, vooraf betaald
 • Er is een reeks tariefplannen, maar de essentie is dat hoe meer u vooraf betaalt, hoe minder u betaalt bij voltooiing
 • Ze hebben allemaal dezelfde marketingbenadering, namelijk om online reclame te maken voor uw huis op websites zoals funda.nl, Jaap.nl, mijnwoning.nl, Makelaarsland.nl, etc. en de meeste maken gebruik van sociale media
 • Als u een online makelaar wilt gebruiken, vraag dan eerst enkele lokale makelaars om uw huis te waarderen om het beste idee te krijgen van de hoogte van uw vraagprijs.
 • Sommige online makelaars zullen bezichtigingen voor u houden; anderen zullen een geschikte tijd tussen u en de toekomstige koper regelen.
 • De meesten zullen uw opwarmen voor een bord “Te koop”. Deze zal u misschien zelf moeten neerzetten.

Kan ik mijn huis zelf verkopen?

Dit is een mogelijkheid naarmate er meer en meer websites verschijnen. Hierdoor kunt u uw huis adverteren en aan potentiële kopers aanbieden. Het is echter niet toegestaan ​​om zelf uw huis op de grote eigendoms-portalen te verkopen, zodat de blootstelling aan potentiële kopers beperkt is. Wel moet gerealiseerd worden dat u er helemaal alleen voor zal staan. Daarbij is het lastiger om een makelaar in te schakelen nadat u zelf het verkoop proces begonnen bent.

Laatste advies bij een makelaar kiezen

Gaat u door met een makelaar en vertrouw u deze? Vergeet niet om het contract zorgvuldig te lezen en controleer de vereiste opzegtermijn. Als u iets niet begrijpt, vraag het dan. Als u niet blij bent met het contract, teken het contract dan niet.

 

De beste makelaar kiezen kunt u goed voorbereid doen met deze tips en adviezen! Onthoud dat de makelaar er wellicht meer verstand van heeft, maar dat het uw huis is waar het om gaat. Laat u niet te makkelijk overhalen om dingen te accepteren waar u bij twijfelt.

Gerelateerde berichten