Een testament laten opstellen bij de notaris

Verhuiswereld houdt zich voornamelijk bezig met notarissen betreffende wonen en hypotheken, maar geeft u ook graag wat meer inzicht in de andere dienstverleningen van onze notarissen. Wanneer moet u een testament opstellen? Wat staat er allemaal in, en moet u hiervoor per se naar de notaris? Het eventueel nu al (te vroeg) overwegen een testament te laten schrijven, kan u veel zorg ontnemen in de toekomst.

Wanneer u komt te overlijden, hoopt u er natuurlijk op dat alles zorgvuldig geregeld is. Daarom is het handig om alles zwart op wit te hebben; zodat de nabestaanden niets meer hoeven te regelen tijdens het rouwproces. Daarvoor moet u eerst weten wat precies een testament is:

Wat is een testament?

Een testament is een akte dat op kan worden gesteld door een notaris. Een persoon die dit graag wil laten doen, gaat naar de notaris om zijn of haar nalatenschap vast te laten leggen op legitieme wijze. Hierdoor worden de personen aangewezen die wel of juist geen erfgenamen zijn. Tevens kan een testament een uitkomst bieden als u een geregistreerd partnerschap heeft, en wat wilt achterlaten aan uw partner of andere kennissen.  De wet geeft aan dat personen vanaf zestien jaar of ouder al een testament kunnen opstellen.

Wat komt er in een testament te staan?

Een testament is een veelzijdig naslagwerk waar meer dan een onderwerpen in kunnen komen te staan. U kunt zelf bijvoorbeeld aangeven dat een deel van de erfenis naar een goed doel zou moeten gaan, of juist uw beste vriend die normaliter automatisch uitgesloten zou worden. Ook kan er een preferentie worden gegeven voor de persoon die uw uiteindelijke erfenis mag behandelen en verdelen (dit wordt vaak ook aangeduid als executeur). Daarnaast hoeft in een testament niet alleen te staan wie een deel van uw erfenis krijgt, maar ook wie niet; het uitsluiten van mensen wordt vaak in een uitsluiting-clausule vastgelegd.

Uiteraard betekent het niet dat wanneer het testament is opgesteld, deze niet meer aangepast kan worden. Mocht u van gedachten veranderen, dan kunt eventueel zelf bepalen of er iets aangepast moet worden.

Moet u per se een testament vastleggen om zodoende mijn erfenis te regelen?

Nee, dat hoeft niet. Een testament is officieel en vastgelegd door de notaris. U kunt er echter voor kiezen om kosten te besparen en een zogenaamd “codicil” te laten opstellen. Een codicil is een document waarin u alles kan vastleggen voor wat er na uw overlijden moet gebeuren, net als met een testament.  U hoeft niet langs de notaris om dit te doen, maar er zitten wel een aantal nadelen aan verbonden. U kunt het codicil kwijtraken, en het kan door iedereen veranderd worden. Tevens is het codicil gelimiteerd tot alleen het vastleggen van het inboedel, maar niet het kapitaal! Daarnaast kunt u ook geen mensen uitsluiten via een uitsluiting-clausule, of een executeur aanwijzen die uw erfenis kan regelen.

Ons advies is daarom om eerst goed voor uzelf een “codicil” op te stellen, om deze later zo goed mogelijk uit te laten werken door een notaris in een “testament”. U kunt dan later het codicil altijd nog gebruiken voor bijkomende onderwerpen (zoals waar de uitvaart moet verlopen, en welke muziek er moet worden afgespeeld).

Gerelateerde berichten

%s