Taxatierapporten worden duurder in 2018

Verhuiswereld heeft eerder een artikel geplaatst over welke werkzaamheden een taxateur verricht, en wat een taxatie precies is. Dit is namelijk een professionele schatting van de waarde van het onroerend goed dat u van plan bent te kopen. Alle gegevens worden schriftelijk vastgelegd, en later verstrekt aan de persoon die deze aanvraagt. Echter kan het laten maken van een taxatierapport voor een aankoop of verkoop van een woning in 2018 fors duurder worden in verband met nieuwe richtlijnen waar een makelaar aan moet voldoen.

Nieuwe richtlijnen voor een taxatie

Door deze nieuw voorgeschreven richtlijnen moeten taxateurs inspectie en onderzoek doen naar andere vereiste onderwerpen in het taxatierapport. Een geheel nieuw element is bijvoorbeeld de duurzaamheid-sectie. Dit onderwerp wordt hedendaags belangrijker omdat het een goede bijdrage levert aan zowel het milieu als uw energierekening waarop u kunt besparen. Tegenwoordig zijn er vele manieren om uw huis duurzaam te maken, en daarom moeten makelaars dit in hun taxatie-beoordeling meenemen met een speciale sectie.

Mogelijke oorzaken van de prijsverhoging

Het is natuurlijk niet zo dat de prijs enkel zal variëren naar aanleiding van de nieuwe geïntroduceerde secties in een taxatierapport. Door nieuwe scherpe taxatieregels voor zowel huidige als nieuwe secties zal er veel meer tijd in beslag worden genomen door een makelaar om één taxatierapport te schrijven; de tijd kost natuurlijk ook geld voor een makelaar. Een taxatierapport nam eerst enkele uren in beslag, maar dit kan tegenwoordig dagen gaan duren; hier moet ook rekening mee worden gehouden door de particulier om hypothecaire zaken te finaliseren. Daarnaast moet een makelaar tegenwoordig kiezen waar hij/zij zich in wil gaan specialiseren. Taxaties werden vaak gezien als bijzaak voor een makelaar om naast hun primaire werkzaamheden te verrichten, maar omdat er nu meer tijd en werk in gaat zitten moet er een keuze worden gemaakt.

Hoeveel zal het duurder?

Volgens de Hypotheekshop zal een geschatte prijsstijging van 40% niet onrealistisch zijn. Huidige taxatierapporten zitten momenteel rondom de 400 tot 500 euro, wat betekent dat nieuwe taxatierapporten tot wel 700 zouden gaan kosten – een fors verschil. Verhuiswereld helpt u graag verder indien u een taxatierapport nodig bent of meer informatie over dit onderwerp wilt hebben.

Gerelateerde berichten

%s