Taxatierapporten worden duurder in 2018

Verhuiswereld heeft eerder een artikel geplaatst over welke werkzaamheden een taxateur verricht, en wat een taxatie precies is. Dit is namelijk een professionele schatting van de waarde van het onroerend goed dat u van plan bent te (ver)kopen. Alle gegevens worden schriftelijk vastgelegd en later verstrekt aan de persoon die deze aanvraagt. Echter kan het laten maken van een taxatierapport voor een aankoop of verkoop van een woning in 2018 fors duurder worden. Dit in verband met nieuwe richtlijnen waar een makelaar aan moet voldoen.

Nieuwe richtlijnen voor een taxatie

Door deze nieuwe richtlijnen moeten taxateurs inspectie en onderzoek doen naar andere vereiste onderwerpen in het taxatierapport. Een geheel nieuw element is bijvoorbeeld de duurzaamheid-sectie. Dit onderwerp wordt hedendaags belangrijker, omdat het een goede bijdrage levert aan zowel het milieu als besparing op de energierekening. Tegenwoordig zijn er vele manieren om uw huis duurzaam te maken. Daarom moeten makelaars dit in hun taxatie-beoordeling meenemen met een speciale sectie.

Mogelijke oorzaken van de prijsverhoging

Het is natuurlijk niet zo dat de prijs enkel zal variëren door de nieuwe secties in een taxatierapport. Door nieuwe, scherpe taxatieregels voor zowel huidige als nieuwe secties zal er veel meer tijd in beslag worden genomen door een makelaar om één taxatierapport te schrijven. De tijd kost natuurlijk ook geld voor een makelaar. Een taxatierapport nam eerst enkele uren in beslag, maar dit kan tegenwoordig dagen gaan duren. Hier moet ook rekening mee worden gehouden door de particulier om hypothecaire zaken te regelen. Daarnaast moet een makelaar tegenwoordig kiezen waar hij/zij zich in wil gaan specialiseren. Een makelaar zag taxaties vaak als bijzaak om naast hun primaire werkzaamheden te verrichten. Omdat er nu meer tijd en werk in gaat zitten, moeten makelaars een keuze maken of dit zo blijft.

Hoeveel zal het duurder?

Volgens de Hypotheekshop zal een geschatte prijsstijging van 40% niet onrealistisch zijn. Huidige taxatierapporten zitten momenteel rondom de 400 tot 500 euro, wat betekent dat nieuwe taxatierapporten tot wel 700 zouden gaan kosten – een fors verschil. Verhuiswereld helpt u graag verder indien u een taxatierapport nodig bent of meer informatie over dit onderwerp wilt hebben.

Gerelateerde berichten

%s