Hoe herkent u een slechte makelaar?

Alle makelaars hebben volgens officiële richtlijnen hun diploma’s en certificaten weten te behalen, maar dat betekent niet dat de kwaliteit overal hetzelfde is. Sterker nog, er kan soms een verschil worden gemaakt tussen een goede en slechte makelaar.  Natuurlijk bent u bij Verhuiswereld altijd verzekerd van een goede en professionele makelaar, maar wij vinden het van belang dat u weet waar u op kunt letten om een slechte makelaar te herkennen. Want wat is nou precies de waarheid achter huizen die ontzettend lang te koop staan, ligt de verantwoordelijkheid bij de makelaar of juist niet?

Waarom staan sommige woningen lang te koop?

Vaak is het zo dat dit te verwijten valt aan zowel de markt als soms de makelaar. Starters-woningen of twee-onder-een-kap woningen zullen over het algemeen sneller verkocht worden dan het hogere segment, aangezien de doelgroepen groter zijn en er meer flexibiliteit in de markt zit – dat wil zeggen dat meerdere mensen de startersmarkt instromen, en sommigen ook weer uitgaan om wat anders te kopen. Voor duurdere woningen is de doelgroep dus iets kleiner, wat vaak een indicatie is dat de woning een langere tijd te koop zal staan (maar dit is natuurlijk geen garantie).

 

De verkopende makelaar wil uiteraard zijn of haar courtage claimen door uw woning zo snel mogelijk te verkopen voor een goede prijs, dus vaak is het niet de schuld van de makelaar dat uw woning niet verkocht wordt; wel zou hij/zij meer marketing tools en het bestaande netwerk kunnen gebruiken om de juiste koper te vinden. Doet de makelaar dit niet, dan kan dit een oorzaak zijn dat uw woning hierdoor wellicht niet verkocht wordt.

Een makelaar die deels u verwijt dat het huis niet verkocht wordt

U kunt het waarschijnlijk niet voorstellen, maar het is eerder voorgekomen dat makelaars de schuld bij de verkoper neerleggen dat de woning niet snel verkocht kan worden. Dit is natuurlijk onzin – tenzij u zelf een te hoge vraagprijs verlangt tegen het advies in van de makelaar, een onverzorgde/rommelige woning heeft, of gewoon elk bod afslaat. Desondanks heeft u altijd het laatste woord, en zal de makelaar mee moeten werken met uw wensen. U bent tenslotte de verkoper die de makelaar inschakelt omdat hij/zij een professional en expert is op het gebied van de woningmarkt; zorg er dus voor dat uw makelaar ook verantwoordelijkheden op zich neemt.

Een makelaar kan nooit “te druk” zijn!

Het kan natuurlijk zijn dat de makelaar morgen of overmorgen niet direct een gaatje in zijn/haar agenda heeft om u snel bij te kunnen staan, maar dit zou geen dagen moeten duren. Makelaars moeten altijd tijd maken voor hun (toekomstige) klanten. Doen ze dit niet, dan is dit niet de makelaar waar u uw huis in de verkoop moet zetten.  Tevens is het voor de makelaar ook niet verstandig, want de ervaring leert dat na een lange periode van het te koop zetten van uw woning resulteert in het dalen van een de originele vraagprijs – verlies voor u en de makelaar!

De woningmarkt als excuus

Dit is een oud excuus – de woningmarkt is al een tijdje uit het herstel en de jaren van de crisis liggen ook achter ons. Zoals u weet worden zelfs huizen verkocht zonder de inschakeling van een bemiddelend makelaar tegen al het advies in, wat een teken is dat onze woningmarkt bloeiende is. De snelheid van verkochte huizen is momenteel ongekend, dus zou de reden dat uw huis niet snel verkocht kan worden ergens anders aan moeten liggen. Probeer met de makelaar in gesprek te gaan en de waarheid in het midden te vinden; dat wil zeggen beide toegeven aan eventuele foute beslissingen.

Conclussie

Een slechte makelaar herkent u aan een portefeuille waarvan meerdere woningen te lang te koop staan, waarvan de oorzaak niet de woningmarkt is. Een makelaar kan dit excuus niet gebruiken tenzij het een hoger segment woning is, in deze markt duurt het altijd iets langer. Daarnaast moeten makelaars op korte termijn met u af kunnen spreken – een makelaar is nooit te druk voor een extra klant. Tot slot wordt een slechte makelaar herkent die geen goede argumentatie kan geven als uw woning niet verkocht wordt, en u hierbij deels van verwijt. Verhuiswereld geeft het advies om in het geval van een conflict het transparant uit te praten, vaak ligt de waarheid tevens in het midden en moeten beide partijen genoeg commitment tonen.

Gerelateerde berichten

%s