Hoe herkent u een slechte makelaar?

Alle makelaars hebben volgens officiële richtlijnen hun diploma’s en certificaten weten te behalen, maar dat betekent niet dat de kwaliteit overal hetzelfde is. Sterker nog, er kan vaak genoeg onderscheid worden gemaakt tussen hoe goed of slecht verschillende makelaars zijn.  Natuurlijk bent u bij Verhuiswereld altijd verzekerd van een goede en professionele makelaar. Toch vinden wij het van belang dat u weet waar u op moet letten om een slechte makelaar te herkennen. Want wat is nou precies de waarheid achter huizen die ontzettend lang te koop staan? Ligt de verantwoordelijkheid bij de makelaar of juist niet?

Waarom staan sommige woningen lang te koop?

Vaak is het zo dat dit te verwijten valt aan de markt, soms in combinatie met de makelaar. Starters-woningen of twee-onder-een-kap woningen zullen over het algemeen sneller verkocht worden dan het hogere segment, aangezien de doelgroepen groter zijn en er meer flexibiliteit in de markt zit. Dat wil zeggen dat meerdere mensen de startersmarkt instromen en sommigen ook weer uitgaan om wat anders te kopen. Voor duurdere woningen is de doelgroep iets kleiner Dit is vaak een indicatie dat de woning een langere tijd te koop zal staan. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn.

De verkopende makelaar wil uiteraard zijn of haar courtage claimen door uw woning zo snel mogelijk te verkopen voor een goede prijs. Vaak is het dus niet de schuld van de makelaar dat uw woning niet verkocht wordt. Wel zou hij of zij meer marketing tools en het bestaande netwerk kunnen gebruiken om de juiste koper te vinden. Doet de makelaar dit niet, dan kan dit een oorzaak zijn dat uw woning hierdoor wellicht niet verkocht wordt.

Een makelaar die u deels verwijt dat het huis niet verkocht wordt

U kunt het waarschijnlijk niet voorstellen, maar het is eerder voorgekomen dat makelaars de schuld bij de verkoper neerleggen. Dit is natuurlijk onzin, tenzij u zelf een te hoge vraagprijs verlangt tegen het advies van de makelaar in. Ook een onverzorgde of rommelige woning of gewoon ieder bod afslaan, zijn uw verantwoordelijkheid. Desondanks heeft u altijd het laatste woord en zal de makelaar mee moeten werken met uw wensen. U bent tenslotte de verkoper die de makelaar inschakelt omdat hij/zij een professional is op het gebied van de woningmarkt. Zorg er dus voor dat uw makelaar ook verantwoordelijkheden op zich neemt.

Een makelaar kan nooit “te druk” zijn!

Het kan natuurlijk zijn dat de makelaar morgen of overmorgen niet direct een gaatje in zijn/haar agenda heeft om u snel bij te kunnen staan, maar dit zou geen dagen moeten duren. Makelaars moeten altijd tijd maken voor hun (toekomstige) klanten. Doen ze dit niet, dan is dit niet de makelaar waar u uw huis in de verkoop moet zetten.  Tevens is het voor de makelaar ook niet verstandig, want de ervaring leert dat de originele vraagprijs daalt als de woning langer te koop staat. Dat is een verlies voor zowel u als de makelaar!

De woningmarkt als excuus

Dit is een oud excuus: de woningmarkt is al een tijdje uit het herstel en de jaren van de crisis liggen ook achter ons. Zoals u weet worden zelfs huizen verkocht zonder de inschakeling van een bemiddelend makelaar tegen al het advies in. Dat is een teken dat onze woningmarkt bloeiende is. De snelheid van verkochte huizen is momenteel ongekend, dus zou de reden dat uw huis niet snel verkocht kan worden ergens anders aan moeten liggen. Probeer met de makelaar in gesprek te gaan en de waarheid in het midden te vinden. Dat wil zeggen: beide toegeven aan eventuele foute beslissingen.

Conclusie

Een minder goede makelaar herkennen kunt u doen door te kijken naar zijn of haar “portefeuille”. Dat zijn de woningen die de makelaar verkocht heeft. Heeft de makelaar meerdere woningen te lang te koop staan en is de woningmarkt niet de oorzaak? Dan kunt u beter twee keer nadenken voor u deze makelaar kiest. Een makelaar kan dit excuus niet gebruiken tenzij het een hoger segment woning is, in deze markt duurt het altijd iets langer. Daarnaast moeten makelaars op korte termijn met u af kunnen spreken. Een makelaar is nooit te druk voor een extra klant. Tot slot wordt een slechte makelaar herkend als deze geen goede argumentatie kan geven als uw woning niet verkocht wordt. Verhuiswereld geeft het advies om in het geval van een conflict het transparant uit te praten. Vaak ligt de waarheid tevens in het midden en moeten beide partijen genoeg toezegging tonen.

Gerelateerde berichten

%s