Scheiden met een koophuis

Scheiden met een koophuis

Afgelopen jaar (2017) zijn rondom de 70.000 stellen gescheiden. Het is dus niets raars dat dit kan gebeuren – maar stel dat u ook in deze lastige positie terecht komt, wat moet u dan allemaal regelen rondom uw koopwoning? Verhuiswereld is er in zowel florissante als onaangename tijden en geeft meer informatie over de cruciale rol van een notaris bij scheiden koophuis.

Waarom scheiden via de notaris?

Natuurlijk kunt u veel advies inwinnen via familie, vrienden en andere kennissen. Ondanks dat dit vaak goed bedoeld is, raden wij aan om een deskundige te vragen u bij te staan tijdens een echtscheiding. Hoogstwaarschijnlijk doet u dit niet vaak in uw leven en heeft de notaris dit al meerdere malen geregeld bij diverse personen. Laat hen daarom doen waar ze goed in zijn, zodat alle rationele aspecten mee worden gewogen zonder emoties. Houd er rekening mee dat een notaris altijd onpartijdig is en dus transparant advies zal geven.

Lees hier meer over de rol van de notaris bij de verkoop van een huis.

Uit elkaar gaan met een gezamenlijke woning 

Het kan voorkomen dat u gaat scheiden en een koophuis heeft. Hoe gaat het dan in zijn werk?

Zodra een stel definitief heeft besloten uit elkaar te gaan, zullen er zaken moeten worden geregeld voor de woning waar jullie (eventueel) allebei eigenaar van zijn. Dit is afhankelijk van of er in gemeenschap van goederen is gehuwd of niet. Indien niets is afgesproken of op papier is gezet bij het huwelijk, dan bent u automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd. Dit wil zeggen dat alle bezittingen en schulden van u als “stel” gemeenschappelijk en gelijk zijn.

Meestal trouwen stellen onder huwelijkse voorwaarden. Dit betekent dat het stel met een notaris voorafgaand het huwelijk duidelijke afspraken schriftelijk op papier heeft gesteld. Hierbij wordt duidelijk gemaakt aan wie de bezittingen en het vermogen toebehoren. Het huis kan hier ook onder vallen.

Eén persoon blijft in de woning

Afhankelijk van het soort huwelijk of constructief overleg, zal er één persoon in de woning blijven wonen. Dit hangt onder andere af van de toezegging van de hypotheek-verstrekker. De bank zal moeten kijken naar de aflossingen en rente die betaald moeten worden om de hypotheek te bekostigen. Als dit niet lukt, zullen zij geen toestemming geven en zal u het huis moeten verkopen.

Scheiden koophuis: het verkopen van de woning

Wanneer niemand in het huis kan blijven wonen, zal de bank advies afgeven om de woning te verkopen. Het stel dat scheidt, moet tegelijkertijd bepalen wat de vraagprijs van het huis wordt, zodat er geen onenigheid ontstaat door een verschil in wensen.

Wanneer het stel een akkoord heeft bereikt en het huis definitief verkocht kan worden, komt het volgende punt met mogelijke moeilijkheden: de verdeling van de opbrengst. Het kan namelijk voorkomen dat een huis is gekocht door het stel, maar dat niet beide personen een gelijk bedrag hebben ingelegd. Als het goed is, zijn hier van te voren afspraken over gemaakt. Mochten jullie tussentijds getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, dan vervallen uiteraard deze vorige afspraken.

Conclusie

Een echtscheiding is vervelend, maar u kunt dit in alle redelijkheid oplossen of voorkomen door vooraf goede afspraken te maken, zoals met huwelijkse voorwaarden. Daarbij zal een notaris onpartijdig advies geven en alle aspecten meewegen. Hierdoor kunt u in de toekomst gemakkelijk verder met uw ex-partner. Ondanks het advies van familie, vrienden of kennissen is het aan te raden om de notaris een prominente rol te laten spelen. Hij of zij is de deskundige op het gebied van echtscheidingen, waarbij rationaliteit voorop zal worden gesteld. Scheiden met een koophuis verloopt zo een stuk soepeler.

Gerelateerde berichten

%s