Scheiden met een koopwoning

Afgelopen jaar (2017) zijn rondom de 70.000 stellen gescheiden. Het is dus niets raars dat dit kan gebeuren – maar stel dat u ook in deze lastige positie terecht komt, wat moet u dan allemaal regelen rondom uw koopwoning? Verhuiswereld is er in zowel florissante als onaangename tijden en geeft meer informatie over de cruciale rol van een notaris

Waarom scheiden via de notaris?

Natuurlijk is er veel advies in te winnen via familie, vrienden en andere kennissen. Ondanks dat dit vaak goed bedoelt is wordt het aangeraden om een deskundige te vragen u bij te staan tijdens een echtscheiding. Hoogstwaarschijnlijk doet u dit niet vaak in uw leven, en heeft de notaris dit al meerdere malen geregeld bij diverse personen – Laat hun daarom ook doen waar ze goed in zijn, zodat alle rationele aspecten mee worden gewogen zonder emoties. Er moet rekening mee gehouden worden dat een notaris altijd onpartijdig is, en dus transparant advies zal geven.

Uit elkaar gaan met een gezamenlijke woning 

Zodra er definitief besloten is dat een stel uit elkaar gaat, zullen er zaken moeten worden geregeld voor de woning waar jullie (eventueel) allebei eigenaar van zijn. Dit is afhankelijk van of er in gemeenschap van goederen is gehuwd of niet (let op: Indien niets is afgesproken of op papier is gezet bij het huwelijk, dan bent u automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd). Dit wil zeggen dat alle bezittingen en schulden van u als “stel” gemeenschappelijk en gelijk zijn.

Meestal wordt er onder huwelijkse voorwaarden getrouwd. Dit betekent dat er voorafgaand het huwelijk duidelijke afspraken schriftelijk op papier worden gezet door een notaris. Hier wordt duidelijk gemaakt bij wie de bezittingen en het vermogen toebehoort, hier kan ook het huis onder vallen.

Eén persoon blijft in de woning

Afhankelijk van het soort huwelijk of constructief overleg, zal er één persoon in de woning blijven wonen. Dit hangt onder andere af van de toezegging van de hypotheek-verstrekker. De bank zal moeten kijken naar de aflossingen en rente dat betaald moet worden om de hypotheek te bekostigen. Als dit niet lukt, zullen zij geen toestemming geven en zal het huis verkocht moeten worden.

Het verkopen van de woning

Wanneer één persoon niet in het huis kan blijven wonen, zal de bank advies afgeven om de woning te verkopen. Het stel dat scheidt moet tegelijkertijd bepalen wat de vraagprijs van het huis wordt, zodat er geen onenigheid gecreëerd wordt tussen beide wensen.

Wanneer er een akkoord is bereikt en het huis definitief verkocht kan worden, komt het volgende punt waar vaak verwarring ontstaat bij scheidende echtparen – De verdeling van de opbrengst. Het kan namelijk voorkomen dat een huis is gekocht door het stel, maar dat niet beide personen een gelijk bedrag hebben ingelegd. Als het goed is, zijn hier van te voren afspraken over gemaakt. Mochten jullie tussentijds getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, dan vervallen uiteraard deze vorige afspraken.

Conclusie:

Een echtscheiding is vervelend, maar kan in alle redelijkheid opgelost worden door vooraf goede afspraken te maken zoals met huwelijkse voorwaarden. Daarbij zal een notaris onpartijdig advies geven en alle aspecten meewegen zodat u later in de toekomst gemakkelijk verder kan met uw ex-partner. Ondanks het advies van familie, vrienden of kennissen is het aan te raden om de notaris een prominente rol te laten spelen. Hij/zij is de deskundige op het gebied van echtscheidingen, waarbij rationaliteit voorop zal worden gesteld.

Gerelateerde berichten

%s