Recente ontwikkelingen op de hypotheekmarkt

Wat is de nieuwe NHG regeling voor ondernemers?

De Nationale Hypotheek Garantie is bedoeld om u zekerder van uw hypotheek te maken. Dit door financiële risico’s te beperken voor nu en in de toekomst. Het zorgt er onder andere voor dat er een hypotheek is afgesloten die past bij uw inkomen. Daardoor bent u verantwoordelijk aan het lenent. De NHG heeft onlangs een nieuwe inkomensverklaring voor ondernemers geïntroduceerd. Daarbij wordt gezegd dat alle ondernemers die langer dan één jaar actief zijn met hun onderneming in aanmerking komen voor een NHG hypotheek. Eerder was dit een ruime drie jaar, een forse verandering. Daarbij is het ook nog eens zo dat niet alleen de ZZP’ers in aanmerking komen voor deze nieuwe regeling, maar ook de andere ondernemende bedrijfsvormen. Een maatschap, VOF, NV, BV, of CV.

Bij diverse hypotheek-aanbieders kunnen de ondernemers terecht voor een financiering tot €265.000,-.

Het zuiniger maken van uw woning via een hypotheek? Dat wordt om deze redenen vaak niet gedaan:

Het was veel in het nieuws dat energiebesparende maatregelen met geleend geld via een hypotheek voordelig kunnen zijn, zolang na de verbouwing de besparing hoger uitvalt dan de maandelijkse aflossingsbedragen van de lening. De besparing komt voornamelijk uit verduurzaming van elementen in uw woning. Hieronder vallen bijvoorbeeld de HR ketel, warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuur-, vloer- en dakisolatie.
Echter is het gebleken dat meer dan een kwart van de hypotheek-verstrekkers de koper niet de toegestane 106 procent leent. Met dit bedrag zou de koper zijn of haar huis kunnen verduurzamen. Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis is bovendien gebleken dat bij de aanbieders die dit wel mogelijk maken, de rente fors verhoogd wordt. Door deze “renteopslag” gaat het voordeel niet naar de huizenbezitters toe die hun woning zuiniger maken, maar rechtstreeks naar de bank. Let daarom goed op welke aflossingsvoorwaarden en rente uw hypotheekadviseur hanteert bij het verduurzamen van uw woning.

Gerelateerde berichten

%s