Wanneer gaat u naar de notaris?

Of u nu een samenlevingscontract wilt samenstellen, een nieuwe woning gaat kopen, of een testament wilt laten vastleggen. Vroeg komt iedereen eens langs de notaris om iets officieel in geschriften vast te leggen. Er worden verschillende categorie├źn gehanteerd. Voorbeelden zijn huis en hypotheek, familiezaken, en bedrijven. Wij van Verhuiswereld leggen graag de meest gebruikelijke diensten van een notaris aan u uit. Want wanneer heeft u nu precies een notaris nodig?

Wanneer u een huis gaat kopen

Om een huis te kopen zal er een hypotheek op maat voor u moeten worden gemaakt door de hypotheekverstrekker. Een notaris is dan essentieel. Hij of zij zal eerst een leveringsakte van het huis opstellen. Dit is een soort van “transportakte” van het huis, een officieel document waarmee wordt aangeduid dat de woning op uw naam zal komen te staan. Daarnaast wordt er nog een hypotheekakte afgesloten. In dit document staat vastgelegd dat de hypotheekgever uw woning als onderpand heeft met daartegenover een geldlening.

Het oprichten van een bedrijf

Wanneer u een bedrijf of stichting gaat oprichten zal een notaris ervoor zorgen dat er een oprichtingsakte wordt opgesteld met de statuten die vereist zijn. Hij of zij geeft tevens advies over welke bedrijfsvorm voor u het meest geschikt is en checkt meerdere verwante zaken. Ook als u al een zeer lange tijd een onderneming heeft, kan het geen kwaad om eens langs de notaris te gaan om te kijken of uw bedrijfsvorm nog up-to-date is.

U gaat trouwen

Sinds 1 januari 2018 zijn er nieuwe reglementen voor een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Vroeger was het zo dat wanneer iemand ging trouwen zonder voorwaarden op papier te zetten, men automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd was. Vanaf 2018 is dat niet meer zo. Dit betekent dat de meeste mensen niet meer per se naar een notaris hoeven te gaan. Wil u graag via de conservatieve manier alle bezittingen en schulden delen met uw partner? Dan kan dit worden vastgelegd bij een notaris. Ook wanneer u en uw partner uit elkaar gaan, kan bij de verdeling van gemeenschappelijke bezittingen een akte van verdeling opgesteld worden. Dit gebeurt eveneens door een notaris.

Voor een testament

Als iemand komt te overlijden in de familie dan kunt u in deze emotionele periode iets meer stabiliteit hebben door vooraf een testament te regelen. Dit kan een standaard testament zijn, maar u zou dit kunnen verwerken met speciale clausules. Daarnaast is het praktisch om te informeren naar een verklaring van erfrecht. Deze verklaring geeft u de bevoegdheid om bij de persoon die overleden is de rekening te beheren.

De notaris via Verhuiswereld

Via Verhuiswereld werken wij grotendeels met notarissen samen voor huis- en hypotheek gerelateerde dienstverleningen. U kunt uiteraard ook met ons contact opnemen voor andere dienstverleningen. U bent bij ons altijd gegarandeerd van de beste notaris per plaats.

Gerelateerde berichten

%s