Wanneer gaat u naar de notaris?

Of u nu een samenlevingscontract wilt samenstellen, een nieuwe woning gaat kopen, of een testament wilt laten vastleggen – vroeg of laat moet iedereen eens langs de notaris om iets officieel in geschriften vast te leggen. Er worden verschillende categorie├źn gehanteerd bij een notaris, waaronder huis en hypotheek, familiezaken, en bedrijven. Wij van Verhuiswereld leggen u graag de meest gebruikelijke diensten van een notaris aan u uit.

Wanneer u een huis gaat kopen

Om een huis te kopen zal er een hypotheek op maat voor u moeten worden gemaakt door de hypotheekverstrekker. Een notaris is dan essentieel om eerst een leveringsakte van het huis op te stellen. Dit is eigenlijk een soort van “transportakte” van het huis, een officieel document waarmee wordt aangeduid dat de woning op uw naam zal komen te staan. Daarnaast wordt er nog een hypotheekakte afgesloten; in dit document staat vastgelegd dat de hypotheekgever uw woning als onderpand geeft met daartegenover een geldlening.

Het oprichten van een bedrijf

Wanneer u een bedrijf of stichting gaat oprichten zal een notaris ervoor zorgen dat er een oprichtingsakte wordt opgesteld met de statuten die vereist zijn. Hij/zij geeft tevens advies welke bedrijfsvorm voor u het meest geschikt is en checkt meerdere zaken die verwant houden. Ook als u al een zeer lange tijd een onderneming heeft, kan het geen kwaad om eens langs de notaris te gaan om te kijken of uw bedrijfsvorm nog up-to-date is.

U gaat trouwen

Er zijn nieuwe reglementen sinds 1 januari 2018 voor een geregistreerd partnerschap of huwelijk. Vroeger was het zo dat wanneer iemand ging trouwen zonder voorwaarden op papier te zetten, men automatisch in gemeenschap van goederen getrouwd was. Vanaf dit jaar is dat niet meer zo, wat betekent dat de meeste mensen niet meer per se naar een notaris hoeven te gaan. In het geval dat u graag nog via de conservatieve manier alle bezittingen en schulden wilt delen met uw partner, dan kan dit worden vastgelegd bij een notaris. Ook wanneer u en uw partner uit elkaar zouden gaan, kan bij de verdeling van gemeenschappelijke bezittingen een akte van verdeling opgesteld worden.

Voor een testament

In het geval dat iemand komt te overlijden in de familie (denk aan uw vader, moeder, of partner), dan kunt u iets meer stabiliteit in deze emotionele periode hebben door vooraf een testament geregeld te hebben. Dit kan een standaard testament zijn, maar u zou dit kunnen verwerken met speciale clausules. Daarnaast is het praktisch om te informeren voor een verklaring van erfrecht. Deze verklaring geeft u de bevoegdheid om bij de persoon die overleden is de rekening te beheren.

De notaris via Verhuiswereld

Via Verhuiswereld werken wij grotendeels met notarissen samen voor huis- en hypotheek gerelateerde dienstverleningen, maar u kunt uiteraard ook met ons contact opnemen voor andere dienstverleningen. U bent bij ons altijd gegarandeerd van de beste notaris per plaats.

Gerelateerde berichten

%s