NHG-hypotheek breder toegankelijk

NHG-hypotheek breder toegankelijk

De NHG-hypotheek komt voor meer mensen beschikbaar door onder andere een hogere kostengrens en afschaffen van verplichte overlijdensrisicoverzekering.

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt voor veel mensen net dat beetje extra zekerheid en bescherming om een goede hypotheek af te kunnen sluiten. 2019 Bracht dan ook goed nieuws wat betreft deze hypotheek: de kostengrens hiervoor is namelijk omhoog gegaan, waardoor het voor meer mensen beschikbaar komt.

 

Kostengrens verhoogd

De kostengrens is de bovengrens van het hypotheekbedrag als je een NHG-hypotheek wenst af te sluiten. In 2019 is de kostengrens voor een NHG-hypotheek opgevoerd naar €290.000. Als je maatregelen neemt in het huis die energie besparen dan is de kostengrens zelfs €307.400.

Deze verhoging is doorgevoerd zodat de garantie van de NHG-hypotheek ook nu de huizenprijzen stijgen beschikbaar blijft voor een groot aantal mensen die anders net buiten de boot zouden vallen.

 

Overlijdensrisicoverzekering afgeschaft

Naast de verhoging van de kostengrens is ook de verplichte overlijdensrisicoverzekering afgeschaft. Dit maakt het afsluiten van een NHG-hypotheek makkelijker voor mensen die al op hogere leeftijd zijn. Doordat deze mensen hierdoor een extra zekerheid hebben, vervalt de risico-opslag op de hypotheekrente bij de meeste geldverstrekkers. Hierdoor is deze hypotheek in de meeste gevallen net iets goedkoper.

 

NHG ook bij oversluiten

Verder is de NHG-hypotheek nu ook beschikbaar bij het oversluiten van een hypotheek. Eerder was het alleen toegankelijk bij het nieuw afsluiten van een hypotheek.

 

Borgtochtprovisie blijft hetzelfde

Ondanks deze extra voordelen, blijft de borgtochtprovisie van 0,9% van de hypotheeksom wel staan. Deze borgtochtprovisie is één van de inkomsten voor het geldpotje van de NHG. Dit geld wordt gebruikt om de restschuld van de hypotheek kwijt te schelden bij mensen die gedwongen hun huis moeten verkopen zonder dat dit hun schuld is.

Deze borgtochtprovisie is wel aftrekbaar bij de fiscus.

%s