Waar moet je rekening mee houden als je landelijk gaat wonen?

Vaak trekken jong-volwassenen en mensen die hun eerste baan hebben weten te bemachtigen de steden in, om zodoende carrière te maken en tussen de gezelligheid te zitten. Echter wordt op latere leeftijd duidelijk dat na de drukke stadsjaren, men toch graag droomt van een landelijke boerderij of woning in het buitengebied. De vraag naar het landelijk wonen is daarom ook flink doorgegroeid. Waar zult u op moeten letten als u uiteindelijk een prachtige woning op het platteland tegenkomt? Wij van Verhuiswereld geven u graag wat meer inzicht:

Landelijk wonen wordt steeds populairder

Waar vorig jaar rondom de 5.700 landelijke woningen verkocht zijn, zijn er in 2016 slechts 5.300 verkocht; een stijging van ongeveer 7.5%. Uiteraard zorgt dit effect ervoor dat er meer vraag zal komen dan aanbod, wat betekent dat in de toekomst te verwachten is dat de prijzen omhoog gaan. Waar het gemiddelde bedrag van een landelijke woning in 2016 nog op €385.000 lag, betaalt u het tegenwoordig al €415.000.

Bestemmingsplannen 

Het is belangrijk een taxatierapport in handen te hebben, om zodoende de verbouwingskosten vast te laten stellen. Als de boerderij die u wilt gaan kopen een agrarische bestemming heeft, dan is het onmogelijk om hiervoor een gevalideerd taxatierapport te krijgen. U moet dus goed opletten dat de taxateur een alternatief laat opstellen zodat de bank akkoord kan gaan.

Faciliteiten zoals kinderopvang, scholen, supermarkten, winkels, en sportverenigingen. 

Op het moment dat u de keuze heeft gemaakt om landelijk te gaan wonen, dan moet u uiteraard rekening houden met de kindvriendelijke faciliteiten. Het is verstandig om alvast van tevoren de lijst van dichtstbijzijnde lagere scholen te maken. Dit is ook belangrijk voor middelbare scholen; van dorp naar dorp komt vaak voor en is dan ook een prima tochtje, maar het moet niet te ver gaan worden. Tevens is het aan te raden om ook supermarkten en winkels in de buurt te bekijken. Af en toe een stukje rijden voor wat nieuwe kleding is natuurlijk geen probleem, maar als het om de wekelijkse boodschappen of uw weekendsport gaat kan dit problematisch worden.

Verbouwingskosten

Het is van belang om eerst goed te checken welke kosten erbij komen voor de verbouwing. Het kan namelijk voorkomen dat de woningen in het buitengebied qua onderhoud slechter zijn, dus is het aan te bevelen om een grondige keuring te maken. De meeste mensen verkijken zich zowel op de kosten van een keuring, als de kosten die zullen komen voor verbouwing.

Realistisch zijn is belangrijk

Vooraf moet u goed gaan nadenken of u echt buitenaf wilt gaan wonen. Mensen hebben vaak niet het goede beeld van landelijk wonen, dit komt dan ook doordat ze vaak de verhalen van bijvoorbeeld “boer zoekt vrouw” of een kennis als werkelijkheid beschouwen. Het voornamelijke verschil is dat in de buitengebieden vaak “local business” belangrijk is, en er andere regels gelden dan in bijvoorbeeld de Randstad.

Gerelateerde berichten

%s