Krapte op de woningmarkt

Krapte op de woningmarkt, wat betekent dit precies voor u? Makelaarsvereniging NVM heeft onlangs aangegeven dat er behoefte is aan 80.000 nieuwe woningen per jaar, maar in de praktijk ziet Nederland er maar 60.000 koopwoningen bijkomen. In combinatie met de toenemende Nederlandse populatie wordt er zelfs gesproken over een tekort van maar liefst 200.000 koopwoningen. Als resultaat ziet men dat de vraag en het aanbod niet meer in balans zijn, waardoor koopwoningen blijven stijgen in prijs. Voor de huizenbezitter prima, maar wat betekent dit voor de starter en andere huizenzoekers?

Oorzaak van de krapte op de woningmarkt

Er zijn meerdere variabelen die de krapte op de woningmarkt veroorzaken. Met andere woorden; de krapte wordt niet veroorzaakt door slechts één gebeurtenis. Het is een optelsom van meerdere factoren. Bouwbedrijven gaven eerder dit jaar al aan dat ze de vraag naar nieuwe woningen niet meer volledig konden verwerken. Dit komt doordat zij aan de grens van hun capaciteit zitten.

Omdat veel bouwbedrijven failliet zijn gegaan tijdens de crisis is er een tekort aan bouwopdrachten die aangenomen worden. Daarnaast spelen een sterk groeiende bevolking en economie ook mee bij de krapte op de woningmarkt. Huizenprijzen stijgen als resultaat van het toenemende aantal mensen opzoek naar een woning. Tegelijkertijd blijven ook de inkomens stijgen, waardoor mensen meer te besteden hebben. Verkopers kunnen hierom de vraagprijs verhogen, omdat zij weten dat mensen meer geld hebben.

Alternatieven en de trend gezien bij starters

Er is bijna geen keuze meer uit goedkopere woningen voor de starters. Daarom alvast het eerste advies van Verhuiswereld voor woningzoekenden: als u in de Randstad zoekt, moet u zich eigenlijk afvragen of dit per se nodig is. Koop eventueel een woning in een nabijgelegen dorp of stad met uitstekende reisvoorzieningen. Voor de starter is het prioriteit om zich eerst in te schrijven voor een sociale huurwoning als alternatief voor kopen. Deze trend is steeds populairder aan het worden onder jongeren, omdat het kopen van een huis niet betaalbaar is, vooral niet in drukke regio’s zoals de Randstad.

Als huizenbezitter willen verhuizen

Doordat er krapte is op de woningmarkt, betekent dit eigenlijk dat u op een heel andere manier moet verhuizen dan normaal. Het verkopen van een huis om de maanden daarna te zoeken naar een nieuw huis kan simpelweg niet meer. Het is daarom van belang dat u in tijden van een krappe woningmarkt uw nieuwe huis zoekt, voordat u uw eigen huis gaat verkopen. Sommige mensen zijn hier sceptisch over en vinden het een raar idee om eerst iets nieuws uit te zoeken voordat het huidige verkocht is. Echter moet u zich realiseren dat potentiële kopers “theoretisch” in de rij staan om een betaalbaar (midden-segment) huis te kopen.

Wat uw situatie ook is, een aangesloten expert van Verhuiswereld kan u meer dan alleen raadgevend advies geven. Een makelaar kan u bijstaan met een taxatie, aankoop of verkoop van een huis. Daarbij kan een financieel expert voor u de perfecte hypotheek regelen. Daarnaast is de notaris aangesloten om alles schriftelijk goed vast te laten leggen.

Bij krapte op de woningmarkt levert het als koper een voordeel op om een aankoopmakelaar te hebben.

Gerelateerde berichten

%s