Krapte op de woningmarkt

Krapte op de woningmarkt, wat betekent dit precies voor u? Makelaarsvereniging NVM heeft onlangs aangegeven dat er behoefte is voor 80.000 nieuwe woningen per jaar, maar in de praktijk ziet Nederland er maar 60.000 koopwoningen bijkomen. In combinatie met de toenemende Nederlandse populatie, wordt er zelfs gesproken over een tekort van maar liefst 200.000 koopwoningen. Als resultaat ziet men dat het vraag en aanbod niet meer in balans is, waardoor koopwoningen blijven stijgen. Voor de huizenbezitter prima, maar wat betekent dit voor de starter en andere huizenzoekers?

Oorzaak van de krapte op de woningmarkt

Er zijn meerdere variabelen die de krapte op de woningmarkt veroorzaken, met andere woorden; de krapte wordt niet veroorzaakt door slechts één gebeurtenis, maar is een opsomming. Bouwbedrijven gaven eerder dit jaar al aan dat ze de vraag naar woningen niet meer volledig konden verwerken, doordat alle capaciteiten al gebruikt werden. Omdat veel bouwbedrijven failliet zijn gegaan tijdens de crisis, is er dus een tekort aan bouwopdrachten die aangenomen worden. Daarnaast speelt een sterk groeiende bevolking en economie ook mee voor de krapte op de woningmarkt. Huizenprijzen stijgen als resultaat dat er meerdere mensen op zoek zijn naar een woning, waarvan de inkomens per jaar tegelijkertijd blijven stijgen.

Alternatieven en de trend gezien bij starters

Er is bijna geen keuze meer uit goedkopere woningen voor de starters. Daarom alvast het eerste advies van Verhuiswereld voor woningzoekenden; als u in de Randstad zoals Amsterdam, Den Haag, Rotterdam of Utrecht zoekt moet u zich eigenlijk afvragen of dit per se nodig is. Koop eventueel een woning in een nabij gelegen dorp of stad met uitstekende openbaar vervoer en andere voorzieningen wat betreft het reizen. Voor de starter is het prioriteit om zich eerst in te schrijven voor een sociale huurwoning als alternatief voor kopen. Deze trend is steeds meer populair aan het worden onder jongeren, omdat het kopen van een huis niet betaalbaar is (vooral niet in de Randstad).

Als huizenbezitter willen verhuizen

Doordat er krapte is op de woningmarkt, betekent dit eigenlijk dat u op een heel andere manier moet verhuizen dan normaal. Waarbij mensen regelmatig een huis verkochten om vervolgens de komende maanden te zoeken naar het volgende, kan simpelweg niet meer. Het is daarom van belang dat u in tijden van een krappe woningmarkt uw nieuwe huis zoekt, voordat u uw eigen huis gaat verkopen. Sommige mensen zijn hier sceptisch over, en vinden het een raar idee om eerst iets nieuws uit te zoeken voordat het huidige verkocht is. Echter moet u zich realiseren dat potentiële kopers “theoretisch” in de rij staan om een betaalbaar (midden-segment) huis te kopen.

Wat uw situatie ook is, een aangesloten expert via Verhuiswereld kan u meer dan alleen raadgevend advies geven. Een makelaar kan u bijstaan met een taxatie, aankoop of verkoop van een huis, waarbij een financieel expert voor u de perfecte hypotheek kan regelen. Daarnaast is de notaris aangesloten om alles schriftelijk goed vast te laten leggen.

Gerelateerde berichten

%s