Wat kost het om een ​​huis te verkopen?

Wat kost het om een huis te verkopen? Hoewel veel mensen sparen voor het kopen van een nieuw huis. Alleen de meeste mensen vergeten te denken aan mogelijke verborgen kosten. In sommige gevallen kunnen deze kosten 10 procent van de verkoop van het huis uitmaken.

Veel van deze kosten zijn echter onderhandelbaar en kunnen schommelen. Afhankelijk van de huidige vastgoedmarkt, moeten verkopers zich voorbereiden om ten minste een deel van deze kosten te betalen. Als u de kosten voor het verkopen van een huis begrijpt, kan dit helpen verrassingen te voorkomen wanneer het tijd is om de koop te sluiten.

Makelaarscommissie

De makelaarscommissie is vaak de grootste vergoeding die een verkoper moet betalen. In veel gevallen kunnen deze commissies 1 a 2 procent van de verkoopkosten bedragen. Dit betekent dat een huis dat voor 250.000 verkoopt, uiteindelijk een extra commissie van 2500 euro kost (bij 1% courtage).

De provisie wordt betaald door de verkoper en niet door de aankoper. Sommige huiseigenaren proberen deze kosten helemaal over te slaan door zelf hun huis te verkopen, maar als u deze aanpak kiest, wees dan bereid om de verantwoordelijkheden van de makelaar op u te nemen. Dit kunnen onder meer onderhandelingen zijn, het inhuren van een contractjurist en het zorgen voor de overdracht van de titel. En zoals al eerder aangegeven; het is mogelijk dat ondanks dat u uw eigen huis probeert te verkopen, het duurder uit kan pakken dan de reguliere commissie van slechts 1 a 2 procent. Lees hier alles over waarom u nog steeds een verkoopmakelaar nodig heeft.

Reparaties

Als u overweegt uw huis te verkopen, is de kans groot dat er een paar reparaties zijn die de aantrekkingskracht van uw huis kunnen vergroten. Deze kunnen tevens de waarde verhogen. Als u het schilderen van een slaapkamer, het repareren van een trap of het repareren van een lekkende kraan heeft uitgesteld, is dit het moment om die reparaties te verrichten. Zorg dus dat u geld achter de hand heeft om de kosten van materialen etc. te dekken.

Taxatie reparaties

U kunt een paar honderd euro spenderen aan cosmetische reparaties bij u thuis, maar als de taxateur van de koper eventuele grote problemen aan het licht brengt, bent u misschien verantwoordelijk voor het betalen van de reparatie. Grote reparaties kunnen een financiële tegenvaller zijn, dus het is belangrijk om erop voorbereid te zijn voordat u ervoor kiest om te huis verkopen, vooral als u een probleem verwacht met de taxatie.

Hypotheekuitbetaling

De opbrengst van uw woning zal worden gebruikt om uw hypotheek af te lossen, maar het is waarschijnlijk dat het bedrag op uw hypotheekverklaring iets lager is dan wat u verschuldigd bent. U moet waarschijnlijk pro rata rente toevoegen die u hebt ontvangen voor het totale saldo. Bovendien kan uw geldschieter u straffen voor het vroeg betalen als u een boete voor vooruitbetaling heeft die hoort bij uw hypotheek.

Afsluitende kosten en extra kosten

Hoewel de sluitingskosten voor de verkoop van een huis meestal onder de verantwoordelijkheid van de koper vallen, moet u niet verbaasd zijn als u wordt gevraagd om de rekening te betalen, vooral als u uw huis probeert te verkopen op een kopersmarkt Sommige van deze kosten kunnen onroerendgoedbelasting, advocaatkosten, overdrachtsbelastingen en eigendomsverzekeringen omvatten. U kunt ook worden gevraagd om makelaarskosten en koerierskosten te betalen. In totaal kunnen de afsluitkosten variëren van 2 procent tot 4 procent van de verkoopprijs.

Veel van bovenstaande vergoedingen zijn bespreekbaar en het is onwaarschijnlijk dat een verkoper verantwoordelijk is voor al deze kosten. Toch helpt het om voorbereid te zijn. Als u weet hoeveel het kost om een ​​huis te verkopen, kunt u teleurstelling voorkomen als de tijd is aangebroken om uw huis op de markt te brengen.

Wat kost het om een huis te verkopen?

Het antwoord op deze vraagt ligt dus deels aan in welke staat uw huis verkeert. Wees er in ieder geval op voorbereid dat u mogelijk extra kosten zal hebben en houd daarvoor wat geld achter de hand.

Gerelateerde berichten