Is uw huis meer waard geworden?

Vorige week heeft Verhuiswereld laten zien dat er momenteel nog geen sprake is van een huizenbubbel ondanks de groeiende woningprijzen. Wanneer uw huis ook meer waard is geworden, dan zult u moeten kijken naar uw initiële hypotheekschuld en de momentele woningwaarde; wellicht komt u in aanmerking voor een betere hypotheekrente. Sommige banken melden aan het klanten automatisch dat er een lagere hypotheekrente mogelijk is, maar dat doen ze niet allemaal (het gaat hun ten slotte geld kosten).

De waarde van uw woning

Graag geven wij u een eenvoudig voorbeeld. Wellicht heeft u een huis gekocht tussen 2012 en 2014 voor €325.000 kosten koper. Inmiddels zijn de huizenprijzen gestegen, en als wij het landelijk gemiddelde aanhouden is uw woning naar schatting €373.000 waard. Als u op dit moment uw woning zou verkopen, dan kunt u hiervan profiteren doordat u de luxe heeft van overwaarde. Echter is het ook mogelijk om te profiteren van deze overwaarde zonder de verkoop van uw woning, namelijk met een veel lagere hypotheekrente.

Een lagere hypotheekrente 

Banken kunnen een lagere hypotheekrente aanbieden doordat uw overwaarde het financiële risico voor de bank verminderd. Het kan namelijk voorkomen dat u of uw partner ontslagen wordt en daardoor geen inkomsten meer heeft om de hypotheekschuld af te betalen. Dan draagt de bank het risico op zich, en kunnen zij dwingen dat u uw huis zult moeten verkopen. In dit geval zou die overwaarde gunstig uitkomen voor de bank, waardoor het financiële risico vanuit hun perspectief aanzienlijk minder is.

Uiteraard hangt het af van uw woning, maar een verschil in hypotheekrente als resultaat van uw overwaarde kan oplopen tot 0.5 procent. Dit klinkt nihil, maar dit verschil gaat u zeker merken. Maandelijks zal dit u tientallen euro’s ontlasten, en op langere termijn kan dit zelfs duizenden euro’s voordeel opleveren. Raadpleeg hiervoor uw lokale financieel expert via Verhuiswereld. Hij/zij kan uw type hypotheek en de looptijd beoordelen, en daarna berekenen hoeveel u kunt besparen.

Bewijs als supplement

U moet uiteraard wel eerst kunnen bewijzen bij de bank dat uw woning daadwerkelijk meer waard is geworden, maar hoe gaat u dit doen? Dit kan heel eenvoudig met een gevalideerd taxatie rapport van een erkende taxateur (makelaar). Vaak kost het opstellen van een taxatie rapport rondom de €450-€550. Zie het als een investering in de toekomst indien u zelf overtuigd bent dat uw woning meer waard is geworden; deze kosten zijn namelijk eenmalig, die van uw hypotheek maandelijks!

Onderneem actie via Verhuiswereld

Is uw huis meer waard geworden? Als uw bank geen automatisch contact legt over uw hypotheekrente in het geval van overwaarde, dan zult u zelf aan de bel moeten trekken. Wij van Verhuiswereld helpen u graag verder met het zoeken van een geschikte lokale makelaar voor het benodigde taxatierapport, en de juiste financieel expert om uw hypotheekadvies te geven.

Gerelateerde berichten

%s