Vervroegd uw hypotheek aflossen? Dan bent u duurder uit

Volgens onderzoek zijn er hedendaags nog steeds veel hypotheekaanbieders die te veel geld in rekening brengen bij consumenten die eerder willen aflossen. Als resultaat wil de AFM (Autoriteit Financiële Markten) in de toekomst diverse aanbieders aanpakken.

Over wat voor soort boete gaat het?

Wanneer u een hypotheek afsluit bij een hypotheekverstrekker, dan heeft u eigenlijk een contract met de bank. U belooft hierbij een bepaalde periode het afgesproken percentage van rente over de hypotheek te betalen. Wanneer u eerder aflost of deze afspraak niet nakomt, dan is dit in het nadeel van uw bank. U moet dan een vergoeding betalen voor dit nadeel, wat ook wel als “boeterente” wordt verstaan.

Als hypotheekbezitter deze boete voorkomen

U zult terug moeten zoeken naar de afspraken die eerder gemaakt zijn voor de hypotheek met uw hypotheekverstrekker. Daarbij is het verstandig om de huidig openstaande hypotheekschuld te bekijken, het initiële bedrag dat vanuit de hypotheeksom zou worden afgelost te checken (afhankelijk van uw soort hypotheekvorm), en uiteindelijk het boetevrije bedrag dat mag worden afgelost in zicht te brengen.

Het herstellen van fouten

AFM zal de hypotheekaanbieders op hun fouten wijzen door deze eerst te laten herstellen en aan te laten tonen dat alles is aangepast via de juiste berekeningswijze. Veel hypotheekeigenaren zijn namelijk niet op de hoogte van hun eventuele boete die ze aan het eind moeten gaan betalen. Meerdere banken hebben hierbij al aangegeven dat ze mee zouden gaan werken om een nieuwe manier van particuliere  informatieverstrekking te formuleren.

Contacteer uw financieel expert via Verhuiswereld

Wij van Verhuiswereld helpen u graag verder om meer inzicht te krijgen in uw hypotheek, en het eventueel voorkomen van een boeterente. Onze aangesloten hypotheek adviseurs zijn door ons kritisch gekozen om de kwaliteit van het advies te waarborgen. Zoek uw woonplaats via onze homepage, en vraag vandaag nog een afspraak aan.

Gerelateerde berichten

%s