Hoe lang duurt een taxatie van een woning?

Hoe lang duurt de taxatie van een woning? Veel huiseigenaren zijn nieuwsgierig naar de duur van een taxatiebeoordeling door een taxateur. Hoe lang moet de taxateur in mijn huis zijn en hoe lang duurt een gemiddelde taxatie van een woning? Soms duurt de tijd die de taxateur nodig heeft in het huis niet heel lang. De taxateur kan echter nog wel veel vragen hebben aan de eigenaar. Dit kost extra tijd, aangezien in sommige gevallen de taxateurs niet alles af kunnen laten hangen van een visuele inspectie.

Tijd nemen en dieper graven

De meeste taxateurs hebben een routine in hun beoordelingsproces, zodat ze zo snel mogelijk zoveel mogelijk informatie krijgen. Dit wil niet zeggen dat ze het snel afraffelen en proberen zo snel mogelijk door het huis te komen, maar ze willen zo efficiënt en grondig mogelijk zijn zodat ze de nodige informatie krijgen. Hierdoor worden elementen die onbelangrijk zijn niet meegenomen in het proces en eisen de taxateurs ook niet meer tijd op dan nodig is.

Hoe lang moet de taxateur bij mij thuis zijn?

Taxaties variëren in lengte, afhankelijk van hoe groot het huis is en hoeveel extra functies het heeft. Een taxateur is gemiddeld ergens tussen de 45 minuten bezig bij kleinere huizen, tot meer dan een uur bij grotere woningen. De inspectie bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

Inspecteren, meten en fotograferen van de buitenkant 

Dit omvat het meten van het huis en alle buitenonderdelen, zoals schuren, veranda’s, dekken, enzovoort. Bovendien bestaat dit uit het maken van foto’s van alle kanten van het huis en elke andere functie die waarde toevoegt. Veel informatie is tevens ook al beschikbaar bij de makelaar via het kadaster.

Inspecteren, meten en fotograferen van het interieur

Als een huis een tweede niveau en/of een kelder heeft, worden deze gebieden meestal van binnenuit gemeten. Opmerkingen over de interieurkenmerken en materialen van de constructie worden opgeschreven, evenals de staat van het huis. Er worden ook foto’s gemaakt van alle kamers in het huis.

Interview met de huiseigenaar

Na de inspectie wordt met de huiseigenaar gesproken om na te gaan of er renovaties of reparaties zijn uitgevoerd. Taxateurs kijken naar de werkelijke leeftijd van het huis en houden dan rekening met reparaties en renovaties om een ​​effectieve leeftijd te schatten, die de waarde van het huis bepaalt. Dit is het moment waar de huiseigenaar de taxateur moet laten weten of het dak, of andere loodgietersrenovaties of -reparaties zijn uitgevoerd, evenals andere vernieuwingen of renovaties. Door dit in schriftelijke vorm van te voren te geven, kan tijd worden bespaard en kan de huiseigenaar garanderen dat de lijst zo volledig mogelijk is.

De bovenstaande onderdelen vormen een typische taxatie-inspectie. De tijd om ze te voltooien is afhankelijk van de grootte van het huis, maar ook deels van de huiseigenaar zelf. Sommige taxateurs zijn sneller dan andere, maar als de taxateur binnen 10-15 minuten in- en uitstapt, kan er enige reden tot bezorgdheid zijn; vooral als je in je huis aanzienlijke verbeteringen hebt aangebracht, waar de taxateur zelfs niet naar vraagt.

Elke keer als een taxateur in een ouder huis is en het lijkt alsof er renovaties zijn uitgevoerd, dient hij of zij te vragen wanneer deze zijn uitgevoerd. Het beoordelingsformulier wil zelfs dat de taxateur noteert wanneer de keuken en badkamers zijn vernieuwd of verbouwd, dus het is erg belangrijk voor de taxateur om dit bij de eigenaar te achterhalen.

Kortom

De duur van de taxatie van een woning is meestal niet heel lang, gemiddeld een uur. De taxateur zal naast een grondige inspectie tevens vragen stellen aan de eigenaar. Om de tijd te verkorten en ervoor te zorgen dat alle onderdelen van het huis in het rapport belanden, is het verstandig om vooraf een overzicht te sturen aan de taxateur van renovaties, vernieuwingen en andere zaken die van belang zijn voor de staat van het huis. Daarbij is het ook van belang om alvast informatie te verzamelen voordat een taxateur langskomt, zodat de taxatie soepeler kan verlopen.

Gerelateerde berichten