Momenteel nog geen sprake van een bubbel op de huizenmarkt

Afgelopen jaar zijn wij allemaal meer over de Bitcoin te weten gekomen, waarbij ook verhalen verteld werden dat dit op korte termijn een bubbel zou zijn als resultaat van een ontbrekende onderliggende economie. Al snel werden er vergelijkingen gemaakt met de woningmarkt, want het zou toch niet zijn dat de huizenmarkt ook op een roze wolk zit en dat wij hier snel genoeg achter gaan komen? Volgens het CPB (Centraal Planbureau) in ieder geval nog niet.

Verkoop en trend van koopwoningen

De huizen gaan momenteel als warme broodjes over de toonbank, waarbij het merendeel van de woningen die momenteel op Funda worden aangemeld binnen een afzienbare tijd verkocht worden. Volgens diverse bronnen hebben zeven op de tien woningen die te koop worden gezet binnen drie maanden al een nieuwe eigenaar. Voor het hogere segment duurt het echter iets langer. Tevens worden de kant-en-klaar woningen steeds populairder, mensen willen er direct in zonder te hoeven klussen.

Te kort aan koopwoningen

Er is momenteel een groot tekort aan beschikbare koopwoningen. Een typische werking van de economie is dat dan de prijzen omhoog gaan. Wanneer er meer vraag (toenemende woningzoekenden) is dan aanbod (vrije koopwoningen), stijgen de prijzen. Met name in de Randstad en de vier grootste steden van ons land zien wij dit terugkomen.

Bubbel op de huizenmarkt

Normaliter wordt er rekening gehouden met het feit dat als er sterke onverwachte prijsstijgingen zijn, dit in een bubbel op de huizenmarkt kan resulteren. Onderzoekers proberen vaak bubbels uit te sluiten door het vast te leggen van logische associaties waardoor prijzen stijgen. Dit kan onder andere zijn het vraag en aanbod, geschiedenis en de ontwikkeling van huizenprijzen, de Nederlandse economie, en de actuele rentestanden. Wanneer aan de hand van deze gegevens geen onderliggende verbanden gevonden kunnen worden van de prijsstijging (zoals destijds met de Bitcoin), kan dit wijzen op een eventuele markt-bubbel.

Conclusie

Desalniettemin geven onderzoekers aan dat het lastig is om een bubbel te voorspellen. Voor een bubbel zijn echter momenteel geen concrete aanwijzingen, de forse stijging in huizenprijzen zijn momenteel een logische verklaring van de eerder benoemde elementen. Men kan het dus niet uitsluiten, maar er zijn voorlopig geen aanwijzingen. Wilt u meer informatie betreffende de woningmarkt of advies inwinnen van een expert? Via de Verhuiswereld homepage kunt u makkelijk en snel zoeken op uw locatie en de lokale makelaar inschakelen.

Gerelateerde berichten

%s