Doorstroming via een overbruggingsfinanciering

Het verkrijgen van een hypotheek wordt vandaag de dag lastiger, mede door de stijging van de huizenprijzen. Echter wordt het voor de huidige huizenbezitters en doorstromers steeds makkelijker om een hypotheek te financieren als resultaat van deze stijging. De hypotheekaanbieders hebben namelijk minder risico nu de woningprijzen hoger liggen. Hierdoor kunnen ze een hogere overbruggingsfinanciering toepassen.

Wat is een overbruggingsfinanciering?

Wanneer u een nieuw huis wilt kopen en u momenteel uw huidige woning nog niet verkocht heeft, dan is een overbruggingsfinanciering toepasselijk. U moet dan eerst kunnen aantonen dat u zichzelf tijdelijk hogere woonlasten kunt veroorloven. De overbruggingsfinanciering is dus een lening die u de mogelijkheid geeft om de periode te overbruggen tussen de aanschaf van een nieuwe woning en de verkoop van de oude. Er is echter wel een hogere rente van toepassing dan bij de reguliere hypotheken, maar deze is ook fiscaal aftrekbaar. Momenteel ziet Nederland een groei in aanbieders die het makkelijker maken om een overbruggingskrediet te verstrekken. Mede door de huidige huizenmarkt is het ook veel logischer om eerst een nieuwe woning te kopen en dan pas de oude woning te verkopen. Er is namelijk meer vraag dan aanbod. Dit betekent dat het lastiger is om een woning te vinden en makkelijker om een woning te verkopen. Tevens voorkomt u dat u zonder woning komt te zitten.

Een makkelijk voorbeeld

Stel dat u deze week uw woning verkocht heeft voor €300.000. U heeft 5 jaar geleden een hypotheek hiervoor moeten afsluiten van €250.000, wat betekent dat u in totaal €50.000 aan winst/waardering heeft. Ondertussen heeft u ervoor gekozen om een andere woning te kopen t.w.v. €350.000, waarbij u een hypotheek nodig bent van €300.000. U komt nu echter €50.000 tekort omdat de winst van de oude verkoop nog niet via een transactie bij u terecht is gekomen. In dit geval is een overbruggingskrediet de oplossing om het gat te vullen. Zodra u de verkoopwinst in handen heeft, lost u het bedrag eenvoudig af met een rente.

Goed toekomstig nieuws voor starters 

Ondanks dat deze ontwikkeling gaat over doorstromers, is er een mogelijkheid dat het in de toekomst ook voor starters makkelijker gaat worden om een hypotheek te krijgen. Wanneer er meer doorstroming zal plaatsvinden, betekent dat dat er ook meer aanbod zal komen voor starters-woningen.

Uw overbruggingsfinanciering op maat gemaakt via Verhuiswereld

Bent u een huidige woningbezitter, en heeft u ondertussen een andere woning gezien dat u wilt kopen? Neem contact op met Verhuiswereld om via een lokaal financieel expert uw mogelijkheden te bespreken voor een overbruggingsfinanciering op maat.

Gerelateerde berichten

%s