De rol van de notaris bij de verkoop van uw huis

Wat is de rol van de notaris bij de verkoop van uw huis? Een notaris streeft ernaar om het sluiten van uw hypotheek zo snel, gemakkelijk en moeiteloos mogelijk te maken. Een manier om dat te realiseren is met een overdrachtsproces. Nadat u een datum en tijd hebt bevestigd en een locatie naar keuze hebt geselecteerd, selecteren wij van Verhuiswereld een van onze beste notarissen om een afspraak te maken voor de ondertekening. Het lijkt misschien een beetje vreemd dat Verhuiswereld iemand zou sturen die u nog nooit hebt ontmoet om al deze belangrijke documenten te ondertekenen, maar wij willen er alles aan doen om te zorgen dat dit het beste overdrachtsproces ooit is. Dus om wat van uw bezorgdheid te verlichten, bespreken we de rol van de notaris in de transactie. Tevens bespreken we de voordelen van het doen van een overdracht via een notaris.

Wat doet een notaris?

Een notaris is een “openbare ambtenaar die verklaart en getuigt van de authenticiteit van het schrijven; kortom een persoon die wettelijk alles vast zal leggen (bijvoorbeeld hypotheken en testamenten)”. In de terminologie is een notaris iemand die wettelijk bevoegd is om documenten te ondertekenen. Een notaris is dus iemand die een juridische professional is en voor u werkt om ervoor te zorgen dat uw belangen worden behartigd en beschermd.

Hoe krijgt u een goede notaris?

Vraag andere professionele adviseurs om een ​​referentie of vraag familie en vrienden die het proces hebben doorlopen. Zorg ervoor dat u iemand inhuurt met ervaring in het sluiten van onroerend goed. De meeste sluitingen verlopen soepel, maar als er iets onverwachts gebeurt, wilt u ervoor zorgen dat uw advocaat of notaris beschikt over de nodige expertise. U moet zo vroeg mogelijk in het proces contact opnemen met uw notaris; dit kan ook handmatig via het Verhuiswereld formulier bij de deelnemende plaatsen.

Een man tekent een document, één van de dingen die de notaris doet.

Wat gebeurt er als u een woning verkoopt?

Zodra uw transactie vast en bindend is en wij een kennisgeving van uw aanstaande transactie ontvangen, verzamelen wij de nodige informatie van verschillende autoriteiten, zoals een titelzoekopdracht van de landtitel en de onderzoeksinstantie.

De titel-zoek functie toont alle bezittingen op die titel. In het koop- en verkoopcontract wordt bepaald welke lasten en kosten (indien van toepassing) uit de titel moeten worden verwijderd. Zodra de volledige informatie is verzameld, nemen wij contact met u op om een ​​afspraak te maken met onze notaris.

 

Wat gebeurt er tijdens het overdrachtsproces?

Zodra we een kennisgeving van uw aanstaande transactie ontvangen, verzamelen we de nodige informatie van u via de telefoon of via onze online documenten. Aanvullende documentatie worden ontvangen van uw makelaar en hypotheekverstrekker. Wij voeren verschillende onderzoeken uit met betrekking tot eigendom, onroerendgoedbelastingen, rekeningen, etc. Ook bereiden wij de juiste documentatie en verklaringen voor die nodig zijn voor de eigendomsoverdracht. Wij nemen contact op met de vertegenwoordiger van de leverancier en alle andere partijen die bij het de transactie zijn betrokken. U zult meestal binnen de week voorafgaand aan de voltooiing een afspraak met ons hebben om documenten te ondertekenen en de financiële overzichten te herzien. Uiterlijk op de ochtend van de voltooiingsdatum geeft u ons, in vertrouwen, toestemming met uw handtekening, om de transactie te voltooien. De ruil van eigendom vindt plaats op de voltooiingsdatum en u ontvangt sleutels via uw makelaar gedurende de middag van de bezittingsdatum. De volledige rapportage volgt per e-mail. De notaris is te allen tijde beschikbaar gedurende dit proces en is ook daarna beschikbaar om uw vragen te beantwoorden of de status van uw zaak te bevestigen.

Kosten notaris

De Nederlandse wet vereist dat een notaris het registratieproces van eigendommen moet uitvoeren. De kosten variëren en zijn mogelijk een percentage van de prijs van het onroerend goed, een vergoeding per uur of een vast bedrag. Aangezien de totale kosten gewoonlijk €1.000 tot €3.000 bedragen, is het de moeite waard om wat rond te shoppen. Bij Verhuiswereld bent u echter altijd verzekerd van een goede prijs-kwaliteit combinatie.

 

De rol van de notaris bij de verkoop van uw huis is dus niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken als u het via Verhuiswereld.nl regelt!

Gerelateerde berichten