Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen voor de woningmarkt in 2018?

1. De wet van Hillen

De wet-Hillen was afgelopen jaar flink in het nieuws vanwege de omstreden afschaffing hiervan. Deze wet is ooit ingevoerd door de Nederlandse overheid om particuliere huizenbezitters te stimuleren om hun hypotheek vroegtijdig af te lossen. Zo was uw voordeel onder andere dat u geen eigenwoningforfait meer moest betalen omdat uw totale hypotheek afgelost was; maar vanaf nu zal dit veranderen – u betaalt gewoon door. Dit maakt het tevens minder aantrekkelijk om meer af te lossen dan nodig is. Het is dus zeker de moeite waard om een gesprek te hebben met een financieel expert, zodat u beter inzicht heeft wat voor u de beste optie is.

2. De renteaftrek

Het nieuwe kabinet heeft aangekondigd dat de hypotheekrenteaftrek voor 2018 zal veranderen. Dit fiscaal voordeel zal niet gelijk verdwijnen, maar geleidelijk omlaag gaan voor 2018 en 2019. Dit betekent dat deze aftrekpost uiteindelijk minder voordeel oplevert voor u, en dat maakt daarom ook het kopen van een woning vanwege de hypotheekrenteaftrek minder aantrekkelijk. Waar wel rekening mee gehouden moet worden is dat ondertussen het eigenwoningforfait zoals eerder genoemd zal worden verlaagd, ter compensatie van de hypotheekrenteaftrek dat zal verdwijnen. Als dit aspect meegewogen wordt, betekent dat u hier financieel weinig van zal gaan merken.

3. Inkomensgroei en hypotheeksom

Doordat in 2018 de inkomens weer omhoog gaan, zal hier rekening mee worden gehouden in de maximale hypotheeksom dat u kunt aanvragen. Er moet steeds meer eigen geld worden bijgelegd als starter om een nieuwe woning te kopen als resultaat van een lagere hypotheeksom verstrekt door de Nederlandse banken. In 2018 bent u al gauw €16.000 eigen vermogen nodig om in te leggen voor een gemiddelde koopwoning. Uw hypotheek adviseur via Verhuiswereld kan u hier meer over vertellen, en alles op maat voor u uitrekenen.

4. Verwachting dat de woningprijzen blijven stijgen

Tot nu toe (na de crisis) zijn alle woningen in flink tempo gestegen, en volgens recent onderzoek zal dit ook in 2018 en 2019 blijven aanhouden. Zoals in 2017 de prijzen al fors stegen, zal dat voor dit jaar ook gebeuren volgens het Economisch Bureau. Zoals gebruikelijk is te zien dat de woningen in de Randstad (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) het hardst stegen, of dit nu eengezinswoningen of appartementen waren. De overige provincies stegen ook, maar met een veel minder snel tempo. Dit betekent gelijkertijd ook dat de Randstad een bepalende factor geeft op de woningprijzen in geheel Nederland, aangezien deze de leiding nemen voor wat volgt in de rest van het land.

 

Gerelateerde berichten

%s