Moet u nog een aankoopmakelaar inschakelen nu de huizen snel verkocht worden?

De prijzen in de Nederlandse huizenmarkt zitten in de groei. De huizen worden snel verkocht en daarbij komt kijken dat de vraag veel hoger is dan het aanbod. Veel huizenkopers vragen zich daarom ook af of een aankoopmakelaar inschakelen belangrijker wordt. De trend om een speciale makelaar mee te nemen die het huis voor u aankoopt is weer helemaal “terug van weggeweest”.  In de Randstad (met name Amsterdam) wordt de koper niet eens serieus genomen als diegene geen aankoopmakelaar met zich meebrengt. “U vist vaak achter het net als u er geen bij zich heeft. Dat betekent dat u moet betalen om überhaupt mee te mogen doen aan de strijd om een eigen woning te kopen”, aldus de Vereniging Eigen Huis.

Graag geeft Verhuiswereld u meerdere voordelen voor het inschakelen van een aankoopmakelaar:

Een aankoopmakelaar verdient geld voor u. 

Dit klinkt waarschijnlijk vreemd, maar het is wel de achterliggende gedachten van het beroep. Een aankoopmakelaar verdient enkel en alleen bij succes, dus een no cure no pay methode. Wanneer een huis is aangekocht, verdient de aankoopmakelaar vaak 10% van het verschil met de initiële aankoopprijs. Een voorbeeld – een woning staat te koop voor €300.000, waarbij de aankoopmakelaar het uiteindelijk voor elkaar heeft gekregen om deze voor €280.000 aan te kopen. Van het verschil (€20.000) krijgt de aankoopmakelaar 10% van (€2.000); u bespaart dus eigenlijk €18.000. Dan is een aankoopmakelaar inschakelen toch zeker de moeite waard!

Een aankoopmakelaar heeft meer inzicht

Ondanks dat u veel zelf kunt opzoeken betreffende een woning en eventueel een goede kennis om advies kunt vragen, blijft een makelaar essentieel aangezien hij/zij  het koude kunstje al jarenlang uitvoert in de markt. Tevens kennen alle makelaars elkaar en kunnen zij veel sneller onderhandelen en schakelen met elkaar. De kans is ook groot dat uw droomhuis beschikbaar is zonder dat u dit weet. Sommige woningen worden pas later aangemeld op Funda, waardoor u de boot kan missen als u niet over de goede aankoopmakelaar beschikt met een groot netwerk.

“Outsourcing” van onderhandelingen

Voor sommigen is het een koud kunstje, en andere mensen krijgen er rillingen van als ze het woord “onderhandelingen” horen. Als u geen goede onderhandelaar bent, dan is een aankoopmakelaar inschakelen erg aan te raden. Ook als u het goed kan, zijn er alsnog genoeg redenen om een aankoopmakelaar in te schakelen. Onderhandelingen zijn vaak energie-slopend en moeilijk, waarbij emoties vaak moeten worden uitgeschakeld. Omdat de aankoopmakelaar een professional is, zou hij/zij minder druk kunnen ontvangen en rationelere beslissingen kunnen maken.

U wordt behoedt voor een miskoop 

Laten we ten eerste een ding duidelijk maken: Een (aankoop)makelaar is geen bouwkundige. De kans is echter wel groter dat hij/zij meer van het onderwerp weet dan u, aangezien hij/zij er les in heeft gehad en dit ook terugkrijgt bij de jaarlijkse cursussen. De makelaar zal u daarom ook altijd aanraden om ook een bouwtechnische keuring te laten maken om gebreken uit te sluiten. Neem de uitkomst van die keuring op als voorbehoud bij aankoop van de woning als je als zover bent. Als het gaat om een ‘opknappertje’, vraag dan een aannemer om een keer met je door het huis te lopen. Die maakt hoogstwaarschijnlijk een betere inschatting van de renovatie-kosten.

Conclusie over een aankoopmakelaar:

U kunt uiteraard veel dingen al zelf doen. Echter is het verstandig om in een krappe markt als deze het risico op het missen van uw droomhuis of een miskoop te beperken, omdat er sprake is van een ongelijke informatie (woningen die al verkocht worden voordat ze op Funda gezet worden). Een aankoopmakelaar maakt het u makkelijker door de hele dag bovenop de zaken zitten. Het zal u op lange termijn geld en energie besparen, en behoedt u tevens voor eventuele miskopen. Het hele aankoopproces is daarom hedendaags prima uit te besteden.

Lees hier meer over wat een aankoopmakelaar allemaal doet en waar u op moet letten bij het kiezen van een geschikte aankoopmakelaar!

Gerelateerde berichten

%s