Waarom een makelaar nodig?

Makelaar nodig? Vijf redenen waarom je nog steeds een makelaar nodig hebt

In principe zou iedereen zelf zijn huis kunnen verkopen, en het kan zijn dat je je afvraagt ​​of het gebruik van een makelaar een overblijfsel van een vervlogen tijdperk is. Als je het zelf doet, kun je de provisietarieven aanzienlijk beperken. Maar misschien is het zelf verkopen van je huis niet de juiste keuze en zou het op de lange termijn uiteindelijk duurder kunnen uitvallen dan de commissie van een makelaar. Een huis kopen of verkopen is een grote financiële (en emotionele) onderneming. Ontdek waarom je het idee om een ​​makelaar in te huren zeker zou moeten overwegen.

 

1. Betere toegang en meer gemak

De fulltime baan van een makelaar in onroerend goed is er om te fungeren als brug tussen kopers en verkopers. Dit betekent dat hij of zij gemakkelijk toegang heeft tot alle andere woningen die door andere makelaars worden geadverteerd. Zowel de aankoopmakelaar als de verkoopmakelaar werken fulltime in onroerend goed en ze weten wat er moet gebeuren om tot een ​​overeenkomst te komen. Vooral als je niet bekend met met een bepaalde regio, kun je een makelaar nodig hebben.

 

Wat doet een aankoopmakelaar

Als je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, zoekt een makelaar huizen die aan je criteria voldoen, neemt contact op met verkoopmakelaars en maakt afspraken om de huizen te bekijken. Als je alleen een huis koopt, moet je zelf de afspraken maken. Dit kan met name moeilijk zijn als je zoekt naar huizen die te koop staan bij de eigenaar.

 

Als je zelf je huis verkoopt

Als je je eigen huis zelf wilt verkopen, moet je telefoontjes van geïnteresseerde partijen zelf opnemen, vragen beantwoorden en afspraken maken. Houd er rekening mee dat potentiële kopers waarschijnlijk niet serieus worden als je de neiging hebt om telefonisch in gesprek te zijn of niet snel genoeg reageert. Je kunt ook een afspraak maken en snel naar huis gaan, om er vervolgens achter te komen dat niemand komt opdagen.

 

2. Onderhandelen is lastig zaken doen

Veel mensen houden niet van het idee om een ​​onroerend goed overeenkomst te sluiten via een makelaar. Zij zijn van mening dat rechtstreekse onderhandelingen tussen kopers en verkopers transparanter zijn en de partijen in staat stellen beter voor hun eigen belangen te zorgen. Dit is waarschijnlijk waar op het moment dat zowel de koper als de verkoper in een bepaalde transactie redelijke mensen zijn die met elkaar overweg kunnen. Helaas is dit niet altijd een gemakkelijke relatie.

 

Een makelaar kan betere kortingen bedingen

Wat als je als koper een huis leuk vindt, maar de houten lambrisering, het pluizig tapijt en lugubere oranje keuken vreselijk vindt? Als je met een makelaar werkt, kun je je minachting uiten over de decoratievaardigheden van de huidige eigenaar en vragen hoeveel het je kost om het huis op te waarderen. Voor zover je weet, heeft de moeder van de eigenaar misschien liefdevol gekozen voor de inrichting. Je makelaar kan je zorgen kenbaar maken aan de verkoopmakelaar. Als makelaar bevindt hij zich in een betere positie om een ​​korting te bedingen zonder de huiseigenaar te beledigen.

 

Een makelaar komt op voor je belangen

Een makelaar in onroerend goed kan ook de slechterik in een transactie spelen en op deze manier zorgen voor een betere overeenkomst. Houd er rekening mee dat een verkoper het aanbod van een potentiële koper om welke reden dan ook kan afwijzen. Een makelaar kan helpen door voor je op te komen in moeilijke onderhandelingen en dingen glad te strijken om te voorkomen dat ze te persoonlijk worden. Dit kan je in een betere positie plaatsen om het huis te krijgen dat je wilt. Hetzelfde geldt voor de verkoper, die kan profiteren van een harde makelaar die zijn belangen behartigt zonder potentiële kopers af te zetten die zich willen afvragen wat de prijs is.

Dus ben je niet zo sterk in onderhandelen? Dan zou je wel eens een makelaar nodig kunnen hebben.

 

3. Contracten kunnen moeilijk zijn om te verwerken

Als je besluit om een ​​huis te kopen of te verkopen, is het aanbod om een ​​contract met de makelaar overeen te komen belangrijk om je te beschermen en ervoor te zorgen dat je je kunt terugtrekken als de overeenkomst niet aan bepaalde voorwaarden voldoet. Als je bijvoorbeeld van plan bent een woning met een hypotheek te kopen, maar je er niet in slaagt om een ​​van de voorwaarden van de verkoop te financieren – en je bent niet goedgekeurd voor de hypotheek, dan kun je je borg op het huis verliezen en kun je zelfs worden aangeklaagd door de verkoper voor het niet nakomen van je contract.

Een ervaren makelaar houdt zich regelmatig bezig met dezelfde contracten en voorwaarden, en is bekend met welke voorwaarden moeten worden gebruikt, wanneer deze veilig kunnen worden verwijderd en hoe het contract moet worden gebruikt om je te beschermen, of je je huis nu koopt of verkoopt.

 

4. Makelaars kunnen niet liegen

Nou ja, dat kunnen ze wel. Maar omdat het professionals zijn, zijn er meer gevolgen als ze dat doen dan voor een particuliere koper of verkoper. Als je werkt met een erkende makelaar in onroerend goed op basis van een makelaarsovereenkomst (d.w.z. een conventionele, commissieovereenkomst waarbij de makelaar instemt om je te vertegenwoordigen), is de makelaar is gebonden door licentierecht om te handelen in het beste belang van zijn klanten, dus niet in zijn of haar eigenbelang.

 

Een makelaar moet zijn naam hooghouden

Bovendien vertrouwen de meeste makelaars op referenties en herhalen ze zaken om het soort clientèlebasis op te bouwen dat ze nodig hebben om te overleven in het bedrijf. Dit betekent dat doen wat het beste is voor hun klanten net zo belangrijk voor hen moet zijn als bij elke individuele verkoop.

 

Een advocaat is een stuk duurder

Wanneer een koper en verkoper direct samenwerken, kunnen ze juridisch advies inwinnen (en dat zouden ze moeten doen), maar omdat van iedereen wordt verwacht dat het in zijn of haar belang is, kun je niet veel doen als je later ontdekt dat je gedupeerd bent over bijvoorbeeld de staat van het huis. En als je iedere keer een advocaat vragen stelt over het kopen of verkopen van een huis, kan dit veel meer kosten dan de commissies van een makelaar.

 

5. Wat kost een makelaar?

De meeste makelaars hanteren een courtage over de verkoop van het huis. Dat wil zeggen een percentage van rond de 1% a 2%. Dit wisselt per makelaar. Bij een verkoopprijs van 200.000 euro gaat dus 2.000 euro naar de makelaar bij een courtage van 1%. Het kan ook zijn dat de makelaar een vast bedrag vraagt. Of een aantal vaste extra bedragen voor advertentiekosten, het maken van de foto’s en het reclamebord.

Hier komt het op neer

Hoewel er zeker mensen zijn die gekwalificeerd zijn om hun eigen huis te verkopen, suggereert een snelle blik op de lange lijst van veel gestelde vragen over het verkopen of kopen van een woning dat het proces niet zo eenvoudig is als veel mensen denken. En wanneer je in een moeilijke situatie komt, kan het echt lonen om een ​​professional aan je zijde te hebben.