Tips voor het kiezen van een (nieuw) energiecontract

Tips voor het kiezen van een (nieuw) energiecontract

Vaak blijven mensen bijna heel hun leven hangen bij dezelfde energieleverancier. De bedragen worden automatisch afgeschreven, je hebt gas, water en licht in je woning, dus alles werkt prima. Het lijkt vaak zo vanzelfsprekend dat we er eigenlijk niet over nadenken waar het precies vandaan komt. Alleen als de rekening op de mat valt, gaat het misschien even door je gedachten. Toch kunnen er prijsverschillen tussen leveranciers zitten die de moeite van een overstap waard zijn. Zo nu en dan vergelijken of u ergens misschien goedkoper uit bent, kan dan ook geen kwaad.
Bij het kiezen van een nieuwe energieleverancier zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden en op te letten, zodat u daadwerkelijk een goede deal aangaat.

Energie besparen

Wil je wel besparen op energiekosten, maar niet meteen overstappen naar een andere leverancier? Er zijn genoeg eenvoudige dingen die je zelf kan doen in huis om jouw energie- en waterverbruik omlaag te brengen. Lees alles over energie besparen in ons artikel daarover!

Prijzen van leveranciers vergelijken

Dit is een eerste logische stap naar een nieuwe energieleverancier: vergelijk prijzen met elkaar. Je kunt dit zelf doen door de prijzen op te vragen van de leveranciers, maar tegenwoordig zijn er op internet erg veel vergelijk-websites te vinden. Om een goede vergelijking te maken, heb je in ieder geval nodig je jaarlijkse energieverbruik en wat je nu per jaar betaalt. Deze gegevens kun je terugvinden op de laatste jaarafrekening.

Op welke kosten kun je besparen?

Niet alle kosten zijn verschillend per leverancier. Ieder energiebedrijf zit namelijk vast aan vaste kosten voor netbeheer, energiebelasting en de btw. Dit zijn dus geen kosten waar jij op kan besparen door over te stappen. Waar je wel op kan besparen, zijn de leveringskosten. Deze verschillen namelijk per leverancier en vormen ruim een derde van de totale energiekosten.
Het verschil tussen leveranciers zit hem dus in de leveringskosten.

Houd rekening met de opzegtermijn

Voordat je overstapt, is het handig om te kijken of er een opzegtermijn aan je huidige contract zit en hoelang deze termijn duurt. Ook is het belangrijk om te controleren of jij dat contract op ieder moment op kan zeggen of dat je er nog voor een bepaalde tijd aan vast zit.
Als je nog voor een bepaalde periode aan je huidige energiecontract vast zit, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht als je het eerder wil stopzetten. Bekijk of je met deze kosten erbij nog steeds bespaart door over te stappen, of dat je in dat geval beter kan wachten tot dat contract opzegbaar is.

Bekijk en vergelijk de algemene voorwaarden

Het merendeel van de mensen gaat akkoord met de algemene voorwaarden zonder er ooit een letter van te lezen. Het is niet het meest interessante leeswerk, maar kijk toch eens naar de voorwaarden van het energiecontract en vergelijk die van verschillende leveranciers met elkaar. Het kan geen kwaad om te weten of er meteen een boete in rekening wordt gebracht als je te laat betaalt, of dat je eerst een herinnering of een waarschuwing krijgt. En kun je direct opzeggen of zit je aan een opzegtermijn vast?
Wie weet wat voor andere verrassende dingen je nog tegenkomt in de algemene voorwaarden!

Hoelang is de prijs geldig?

Het kan zijn dat leveranciers een actie aanbieden als jij naar hen overstapt, waardoor je een scherpere prijs krijgt. Dit is erg mooi, maar kijk wel goed voor hoelang deze prijs geldt. Vaak is het een variabele prijs, die voor een paar maanden geldt en daarna mogelijk bij wordt gesteld.
Twijfel je of je voor een vaste of variabele prijs zal kiezen? Dan kun je de energieleverancier vragen wat zij verwachten van de energieprijs. Dit is natuurlijk nooit met volle zekerheid te zeggen.

De overstap maken

Ben je er over uit dat je de overstap naar een andere energieleverancier wil gaan maken en weet je welke? Dan hoef je, je alleen nog maar aan te melden bij de nieuwe leverancier. Deze regelt de overstap voor je, zodat je daar verder geen omkijken naar hebt.

Energiekosten besparen

Bekijk ook ons uitgebreide artikel met tips & tricks voor het besparen van energiekosten!

%s