Stappenplan: je woning op de verkoop voorbereiden

Jouw woning voorbereiden op de verkoop

De beslissing is genomen: je gaat je huis verkopen. Dit is echter nog maar het begin van een lang proces. Bij het verkopen van een huis komen namelijk nogal wat dingen kijken. Zo zijn er verschillende dingen die je voor de verkoop van je woning moet en kan regelen. Het is handig om hier zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan, zodat je een goede voorbereiding hebt.

 

De verkoopprijs bepalen

Voordat je jouw huis definitief in de verkoop kan gaan zetten, moet je natuurlijk weten hoeveel jouw woning waard is. Dit hangt niet alleen af van de woning en de staat daarvan zelf, maar ligt bijvoorbeeld ook aan de locatie en de vraag naar jouw soort woningen of naar woningen in jouw buurt. Er zijn twee eenvoudige dingen die je kan doen om een idee te krijgen van wat een reële prijs voor jouw woning is.

 

Prijzen kijken op Funda

Tegenwoordig zijn de meeste woningen wel te vinden op Funda. Dit is dan ook een goede, gratis plek om te beginnen met het verkennen van prijzen voor woningen in de buurt. Let er hierbij wel op dat de woningen waarvan je de prijzen vergelijkt, ongeveer van hetzelfde type zijn als jouw woning. Ook zijn de prijzen van andere woningen geen garantie dat jouw woning exact hetzelfde waard is. Door verschil in onderhoud, locatie, etc. kan jouw huis zo meer of minder waard zijn.
Toch is Funda een goede plek om een globale indruk te krijgen van wat je ongeveer kan verwachten!

 

Prijzen opvragen bij Kadaster

Het Kadaster houdt alle woningverkopen in Nederland bij. Via de website van het Kadaster kun je tegen een kleine vergoeding de aankoopprijzen opvragen van woningen die recent bij jou in de buurt verkocht zijn. Dit geeft je wellicht een iets betere en meer definitieve indruk van de prijzen. Toch geldt ook hiervoor dat jouw woning waarschijnlijk nooit precies hetzelfde waard is. Wel geeft ook dit een goede indruk van de prijzen.

 

Wat hoort wel en niet bij de woning?

Het kan zijn dat jij dingen in huis hebt waar jij in een nieuwe woning eigenlijk weinig of niets aan hebt. Wat doe je bijvoorbeeld met die op maat gemaakte gordijnen? Of dat tv-meubel, dat op maat gemaakt is om precies in die nis te passen?
Bij dit soort voorwerpen kun je ervoor kiezen om ze mee te nemen in de vraagprijs van de woning. Als dit soort meubels zijn inbegrepen bij de prijs, koopt de koper deze er dus bij.
Het is belangrijk dat je vooraf concrete afspraken maakt over welke dingen wel en niet zijn inbegrepen bij de vraagprijs. Zo kan hier achteraf geen onenigheid of onduidelijkheid over ontstaan.

 

Woning laten taxeren

Voor het aanvragen van een hypotheek, moet een koper vaak een taxatie uit laten voeren. Echter, ook als je jouw huis gaat verkopen, kan een taxatie inzicht geven in de waarde van jouw huis. Vooral de staat waarin het huis verkeert, is hierbij erg belangrijk.
De beste taxateur in jouw woonplaats vind je via onze website!

Door de bovenstaande dingen te volgen voor het vinden van een prijs die aansluit op de markt, krijg je steeds meer inzicht in wat de juiste prijs is.

 

Wel of geen makelaar?

Naast de verkoopprijs van je woning, is een andere belangrijke vraag die je je moet stellen voor de verkoop: ga ik wel of geen verkoopmakelaar inzetten? Een verkoopmakelaar kost uiteraard meer geld dan wanneer je het zelf zou doen, maar daar staan zeker een aantal grote voordelen tegenover. Een makelaar kent vaak de lokale markt, kan je adviseren over de juiste vraagprijs, begeleidt kijkers bij bezichtigingen, voert de onderhandelingen uit voor jou en stelt uiteindelijk het koopcontract op.
Doe je dit zelf, dan kan daar erg veel tijd en stress in gaan zitten.

 

Deels zelf verkopen, deels een verkoopmakelaar

Tegenwoordig bieden steeds meer makelaars ook deeldiensten aan. Je kunt dan zelf bepalen welke delen van de verkoop je zelf wil doen en welke delen je de verkoopmakelaar laat doen. Ben je er bijvoorbeeld van overtuigd dat je de bezichtigingen met potentiële kijkers best zelf kan doen, maar is onderhandelen een minder sterk punt? Dan zou je zelf de bezichtiging kunnen doen en voor de onderhandelingen een makelaar inschakelen.

Lees hier meer over of jij wel of geen makelaar nodig hebt.

 

Het huis in orde maken

De woning moet er niet pas presenteerbaar uitzien als de eerste bezichtiging voor de deur staat. Een goede fotoreportage van jouw huis is vaak onmisbaar. Dit is een belangrijk punt waar huiszoekers naar kijken, omdat foto’s een eerste inzicht geven in de woning. Zorg dus dat je huis al voor het maken van de foto’s helemaal op orde is.

 

Ga aan het opruimen

Allereerst kun je een flinke opruimronde in het huis doen. Zorg dat er geen losse dingen rondslingeren, dat alle onnodige dingen opgeruimd of weggegooid zijn. Nu opruimen en weggooien scheelt je ook werk als je uiteindelijk daadwerkelijk gaat verhuizen! Het betekent immers dat je dan minder spullen mee hoeft te slepen en uit hoeft te zoeken.
Haal zoveel mogelijk persoonlijke dingen weg uit de kamers, vooral kleine rommeltjes en decoratie spulletjes. Het hoeft niet helemaal kaal te zijn natuurlijk, maar zet liever een paar grotere dingen neer. Dit oogt rustiger. Bovendien ziet een opgeruimde ruimte er vaak wat leger uit, waardoor het groter oogt!

 

Voer reparaties uit

Aan veel kleine gebreken in huis stoor jij je waarschijnlijk niet meer. Misschien ben je er wel zo aan gewend geraakt dat je zelfs bent vergeten dat de trapleuning een beetje wiebelt of dat de verf van de kozijnen nu eigenlijk wel erg afbladdert. Mogelijke kopers zullen echter de kleinste dingetjes nog zien!
Ga met een kritische blik het hele huis door, binnen én buiten. Repareer alle kleine dingetjes die je kan vinden. Breng hier en daar wat nieuwe verf aan, zet die trapleuning weer vast, verwijder stof en spinrag, plak losgeraakte hoekjes van het behang, enzovoorts.
Het zijn kleine dingen, maar de koper kijkt hier kritisch naar. Als dit soort dingen netjes op orde zijn, ziet het er vaak meteen verzorgder uit.

Lees hier meer over tips voor het beter presenteren en dus sneller verkopen van je huis!

 

Met deze stappen, tips en adviezen zijn jij en jouw woning in een mum van tijd klaar om de verkoop in te gaan!

%s