6 Interieur tips voor de zolder

6 Interieurtips voor de zolder

De zolder is de ruimte in huis die het vaakst vergeten wordt. De meeste mensen gebruiken de zolder om dingen neer te zetten waar nergens anders in huis ruimte voor is. Het is een erg geliefde en handige opbergplaats voor bijvoorbeeld knutselwerkjes van de kinderen, seizoensgebonden decoratie en andere rommeltjes en meubels waar in huis geen plek voor is of die niet heel het jaar door zichtbaar ergens hoeven te staan.

Toch kun je met een zolder ook heel veel andere leuke dingen doen. Je kunt er bijvoorbeeld prima een knusse, gezellige slaapkamer van maken of een speelruimte voor de kinderen.

Speelruimte

Een zolder is de ideale plek om een speelruimte te maken voor als je nog wat jongere kinderen hebt. Voor een speelruimte zijn niet heel veel meubels nodig, dus het is ook niet erg duur om de zolder tot speelruimte om te toveren. Vaak zijn een paar kastjes en bakken waar speelgoed in opgeborgen kan worden al voldoende. Leg een lekker kleed op de grond neer en een paar kussens waar ze op kunnen zitten. Eventueel kun je er ook een klein bureautje neerzetten waar ze aan kunnen tekenen of knutselen.

Voor een speelruimte is ook niet perse daglicht nodig, dus als de zolder geen ramen heeft, is dat geen probleem! Hangt gewoon een lamp op die fel genoeg is.

Plek voor gezelligheid

Heb je al wat oudere kinderen? Dan is het voor hen erg fijn om een plek te hebben waar ze kunnen chillen met vrienden. Ook hiervoor leent de zolder zich perfect. Met een bank of een paar comfortabele stoelen en eventueel een televisie waarop ze kunnen gamen, is het al snel een leuke plek om rond te hangen.

Wil jij voor jezelf een plek waar je met vrienden of vriendinnen kan gaan zitten? Ook dat kan prima op de zolder. Is de zolder groot genoeg, dan kun je er eventueel een kleine bar maken of er iets van een biljarttafel neerzetten.

Een slaapkamer op zolder

De schuine wanden van een zolder zijn misschien niet altijd even praktisch bij alles, maar tegelijkertijd kunnen deze schuine wanden bijdragen aan een erg knusse slaapkamer. Als de zolder groot genoeg is, kun je een bed in het midden van de breedte neerzetten. Met lichten die je kan dimmen, een leuke lampjesslinger en wat andere decoratie tover je de zolder om tot een knusse slaapkamer.

Voor daglicht kun je een dakkapel laten bouwen of gewoon een paar dakramen. Een leuk idee voor dakramen is om deze tot de vloer van de zolder door te laten lopen, voor extra veel licht en de illusie van meer ruimte.

Een rustige werkplek

Ook kan de zolder prima functioneren als een rustige werkplek. Je zit wat meer afgezonderd van de rest van het huis, waardoor je in meer rust kan werken. Ook raak je niet zo snel afgeleid door alle klusjes die je misschien nog moet doen in huis.
Bij een goede werkplek op zolder is het belangrijk dat er voldoende daglicht op het bureau komt. Dit kan met een dakraam of een dakkapel. Voeg wat planten toe aan het interieur en je hebt de ideale werkplek!

Netjes opbergen op zolder

De zolder als plek om dingen op te bergen kan natuurlijk ook prima, maar zie je het niet zitten om daar zo’n rommel in het zicht te hebben staan? Of wil je de opbergruimte combineren met iets anders? In dat geval zijn schuifdeuren voor het laagste deel van de schuine wanden een perfecte oplossing. Achter deze schuifdeuren kun je alle dingen uit het zicht opbergen, terwijl je van de overgebleven ruimte iets anders kan maken!

De zolder als inloopkast

Geen ruimte voor een walk-in closet in de slaapkamer? Wat dacht je van de zolder als inloopkast! Bij een zolder met een vaste trap naar beneden, werkt het perfect om de zolder om te toveren tot kledingkast. In een paar lage ladekasten kun je kleine kledingstukken opbergen, zoals sokken. Op rekken kun je kleding hangen en tegen een hogere wand kun je een grotere kast neerzetten. Schoenen kunnen prima onder de schuine wanden staan.
Met goed licht en wat leuke details, zoals een mooi kleed en een spiegel, wordt de zolder een chique plek om je kleding op te bergen.

Trapgat afschermen

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn er dus genoeg dingen die je met de zolder kan doen. Let er wel op dat je een eventueel open trapgat afschermt met een halfhoog wandje of een balustrade. Je wil immers niet dat er per ongeluk iemand naar beneden rolt!

%s