Tips voor het sneller verkopen van je huis

Je huis klaarmaken voor een bezichtiging 

Je huis goed presenteren helpt om het sneller te verkopen

Heb je eenmaal een ander huis gevonden en zet je jouw eigen huis te koop, dan hoop je vaak dat deze zo snel mogelijk verkocht wordt. Een goede verkoopmakelaar is hierbij een belangrijke zet, maar er zijn ook dingen in huis die je kan doen om je woning een betere indruk te laten geven bij bezichtigingen. Jouw woning presenteren is een belangrijk onderdeel. Met deze tips voor het verkopen klaarmaken van je huis voor een bezichtiging, ben je al een eind op weg naar een succesvolle verkoop! 

 

Opruimen, opruimen en nog eens opruimen

Je huis klaarmaken voor een bezichtiging begint met het er netjes uit laten zien. Het ligt erg voor de hand en je hebt het vast wel eens vaker gehoord, toch zeggen we het nog een keer: zorg ervoor dat je huis opgeruimd is. Hierbij gaat het niet alleen om kleine dingen die rondslingeren, zoals een stapel tijdschriften, kranten en andere bezittingen, maar ook om meer. Zijn er dingen die je langer dan een jaar niet hebt gebruikt? Weg ermee. Zorg ervoor dat andere losse dingen netjes opgeborgen zijn in kasten en bakken.
Heb je (grote) spullen die je nu niet nodig hebt, maar niet weg wil doen? Sla ze (tijdelijk) op in een opslagbox of vraag of ze bij iemand anders in de garage mogen staan.
Hoe minder er rondslingert in huis, hoe leger het lijkt. Hierdoor lijken de ruimtes in een huis vaak groter.

 

Voer klein onderhoud uit

Dit is erg belangrijk voor een nette, verzorgde indruk van de woning. Is die ene muur écht toe aan een nieuwe laag verf? Dit is de tijd daarvoor. Let ook op dingen die jou misschien niet eens meer opvallen of storen, omdat je eraan gewend bent geraakt. Denk hierbij aan: lekkende kraan, los zittende trapleuning, schimmelplekken, vlekjes, kleine beschadigingen.
Probeer jezelf in de koper te verplaatsen en kijk overal met een erg kritische blik naar. Kopers zullen dit immers ook doen en je wil natuurlijk dat er zo min mogelijk minpunten te noemen zijn!

 

Creëer rust in huis

Als je weet dat er een bezichtiging gaat worden gedaan, zorg er dan voor dat er op dat moment geen kinderen en loslopende huisdieren in huis zijn. Dit zorgt voor afleiding en kan vervelend zijn. Misschien zijn de mogelijke kopers wel helemaal geen fan van honden, katten of kinderen.

 

Maak het huis grondig schoon

Ook dit heb je vast vaker gehoord: zorg ervoor dat het huis schoon is. Je kunt één grote, grondige schoonmaak doen als je jouw huis in de verkoop zit, waarbij je ook alle lastige en vervelende schoonmaaktaken uitvoert. Voor het klaarmaken voor een bezichtiging hoef je dan alleen nog maar wat kleine dingen te doen: schone ramen, schone wc en badkamer en geen stofnesten in hoeken.
Een schoon huis draagt erg veel bij aan de goede presentatie van de woning!

 

Beperk persoonlijke dingen

Het is niet nodig dat je alle persoonlijke dingen opbergt, maar probeer het enigszins te beperken. Geen kindertekeningen aan de muur, geen muren vol foto’s of een vensterbank vol prullaria. Zorg voor rust en ruimte. Een kleine persoonlijke touch is niet erg! Je kunt je bezittingen tijdelijk in een doos opbergen bijvoorbeeld.

 

Laat je huis lekker ruiken

Ook dit speelt een grote rol bij het klaarmaken van je huis voor een bezichtiging. Geur is één van de eerste dingen die mensen opmerken als ze naar binnen stappen. Het is erg vervelend als er een nare of muffe geur hangt in een huis, of als een ruimte heel erg naar bijvoorbeeld een huisdier ruikt. Het helpt om een lekkere geurstekker in een stopcontact te doen. Let er echter op dat je, je huis niet alleen met chemische middelen lekkerder laat ruiken. Het helpt ook heel erg om het huis goed te luchten door de ramen een tijdje open te zetten.

 

Vergeet buiten het huis niet

Mogelijke kopers kijken niet alleen naar hoe het huis er binnen uitziet. De buitenkant van het huis en de tuin zijn ook belangrijk. Zorg er dus voor dat de tuin er netjes en zo onkruidvrij mogelijk bij ligt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld de oprit en onkruid tussen de tegels van een terras.
Zijn alle dakgoten en raamkozijnen nog in orde en zien ze er een beetje schoon uit? Zit er niet allemaal opgespat zand aan de onderkant van de garagedeur? Loop een rondje om het huis en kijk naar dit soort dingen. Zorg voor wat mooie bloemetjes in de tuin of bij de voordeur als het weer dat toelaat.

%s