Nieuwbouw tips: zo wordt jouw nieuwbouw daadwerkelijk jouw droomhuis!

Nieuwbouw tips: zo wordt jouw nieuwbouw daadwerkelijk jouw droomhuis

Je gaat verhuizen – en niet naar zomaar een huis. Een nieuwbouwwoning! Er zijn een aantal grote verschillen met het kopen van een al bestaande woning of een woning die nog in aanbouw is, waarvan de bouw misschien zelfs nog moet beginnen. Bij een nieuwbouwwoning kun je niet van tevoren bezichtigingen uitvoeren. Je kunt enkel de bouwtekeningen en mogelijke digitale ontwerpen van de architect bekijken om een indruk te krijgen.
Wel kun je een aantal dingen aan een nieuwbouwwoning naar jouw smaak bepalen en inrichten, zoals de badkamer, keuken en tuin. Ook zijn nieuwbouwwoningen vaak energiezuiniger door betere isolatie en is er de eerste jaren geen tot weinig onderhoud vereist.

Je wil natuurlijk dat de nieuwbouw zo soepel mogelijk verloopt. Wij hebben een aantal dingen op een rij gezet waar je op moet letten!

Zet je wensen en eisen op een rij

Voordat je gaat zoeken naar een nieuwbouwwoning, is het handig om duidelijk te hebben wat jouw woonwensen precies zijn. Hoe duidelijker je dit hebt voor jezelf, hoe makkelijker het is om te bepalen welk nieuwbouwhuis bij jou past en welke niet, zelfs al staat er nog geen muur overeind.
Bij wensen kun je vooral denken aan dingen als: de prijscategorie, de locatie, het soort woning (rijtjeshuis, vrijstaand, etc.). Je kunt online zoeken naar nieuwbouwprojecten en bekijken welke jou wel en niet aanspreken. Zet de redenen hiervoor eventueel op een rijtje. Zo krijg je een steeds duidelijker beeld van jouw wensen!

Laat een haalbaarheidsonderzoek doen

Je hebt een hele lijst eisen en woonwensen op papier gezet en eventueel besproken met de aannemer. Zijn al deze eisen wel haalbaar? Je aannemer zal dit deels kunnen bekijken voor bouwkundige aspecten, maar als aanvulling daarop is het verstandig om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren. Hierbij wordt onderzocht of de eisen aan de woning haalbaar zijn op gebied van wettelijke eisen, functionele aspecten en op financieel gebied.
Bij financieringen komt het vaak voor dat de bank om een haalbaarheidsonderzoek vraagt.

Regel een waarborgcertificaat

De kans bestaat dat de aannemer tijdens de bouw failliet gaat. Een kleine kans, maar het is mogelijk. Om dit risico te dekken heb je een waarborgcertificaat nodig. Dit is een soort garantieregeling voor het geval de ondernemer failliet gaat. Je hebt een waarborgcertificaat nodig om een hypotheek af te sluiten. Zorg dat je het certificaat ondertekent voor het tekenen van de aannemingsovereenkomst.

Bekijk de meerwerklijst

Onder meerwerk vallen alle extra voorzieningen die je kunt laten uitvoeren aan de nieuwbouwwoning. Voor de meeste dingen moet je extra betalen, ook voor dingen die voor jou misschien voordehandliggend zijn. Bekijk deze lijst daarom goed en bepaal welk meerwerk je eventueel uit wil laten voeren. Onderhandel over de prijs van dit meerwerk voor je de aannemingsovereenkomst tekent. Accepteer alleen concrete bedragen voor het meerwerk. Vermijd dingen als “prijs op aanvraag” of “prijs nader te bepalen”.

De koop-/aannemingsovereenkomst tekenen

Alle afspraken die zijn gemaakt en alle eisen en wensen leg je vast in een koop-/aannemingsovereenkomst. Het is hierbij belangrijk dat alles duidelijk is vastgelegd, zodat er later geen verwarring of onenigheid kan staan over afspraken.

Noteer belangrijke data

Denk hierbij niet alleen aan de datum waarop de oplevering plaats zal vinden. Noteer ook data waarop belangrijke beslissingen definitief moeten zijn. Het gaat hierbij om beslissingen zoals de indeling van de badkamer, waar stopcontacten moeten komen, etc.
Het kost vaak meer tijd dan je denkt om dit soort beslissingen te nemen. Je doet er daarom goed aan om hier tijdig mee te beginnen en reminders voor de datums te plaatsen in je agenda of mobiel.

Doe ideeën op bij soortgelijke woningen

Grote kans dat er bij jouw nieuwbouwwoning in de buurt meer nieuwbouw plaatsvindt of al afgerond is. Het is een idee om eens bij een paar van deze woningen te gaan kijken. Je kunt dan zien wat de invloed van bepaalde keuzes is en wie weet doe je nog verrassende ideeën op!

Let op gebreken bij oplevering

De woning is eindelijk af en het is tijd voor de oplevering! Het liefst teken je zo snel mogelijk het opleveringsrapport, maar haast je niet teveel. Neem bij de oplevering een nieuwbouwexpert mee om alles te bekijken. Diegene weet precies wat er van de kwaliteit van de werkzaamheden mag worden verwacht en of alles is afgerond zoals in de overeenkomst staat.
Gebreken en meerwerk dat niet correct is uitgevoerd, leg je vast in het opleveringsrapport. Dit ondertekenen jij en de bouwer. Door het rapport te tekenen ga je akkoord met de woning, maar niet met de gebreken. De bouwer heeft vervolgens drie maanden om deze gebreken te herstellen.

Met deze nieuwbouw tips kun jij een stuk zekerder beginnen aan een nieuwbouwwoning!

%s