Huizenprijzen boven niveau van voor de crisis: jongeren wachten op daling

Huizenprijzen boven niveau van voor de crisis: jongeren wachten op daling

Al in 2018 bereikten de huizenprijzen het niveau van voor de crisis, maar nu liggen de huizenprijzen in alle regio’s van Nederland zelfs bóven dat niveau. Onderzoeksbureau Calcasa heeft deze conclusie naar buiten gebracht, gebaseerd op cijfers over het eerste kwartaal van 2019. 

De laatste keer dat de prijzen van woningen piekten was in 2008, vlak voor het instorten van de woningmarkt. Het dieptepunt van de huizenprijzen werd bereikt in juni 2013. Vanaf dat moment ontstond een stijgende lijn in de prijzen. Ook in de eerste maanden van 2019 zet deze trend door, hoeveel vaart waarmee de prijzen stijgen wel is afgevlakt. 

Huizenprijzen zetten middeninkomens buiten spel

Een van de gevolgen van de onophoudelijke stijging van de prijzen op de woningmarkt is dat jongeren en middeninkomens steeds meer aan de zijlijn komen te staan. Zij kunnen simpelweg niet langer aan de prijzen voldoen of worden overboden door meer vermogende kopers. 

Dit gevolg heeft eveneens weerslag op de hypotheekmarkt: de omzet hiervan lag in het eerste kwartaal van 2019 ruim 9 procent lager dan het jaar ervoor. 

Jongeren wachten op daling van huizenprijzen

Een groot deel van de jongeren tussen de 22 en 35 jaar verwacht dat de prijzen van woningen de komende jaren weer zullen dalen. Daarom stellen zij het kopen van een huis uit. 

Onderzoek onder ruim 1013 jongeren in die leeftijdsgroep toont aan dat ruim 42% wacht met het kopen van een woning vanwege de verwachting dat de prijzen zullen dalen. Een andere reden dat jongeren ervan weerhoudt een huis te kopen, is dat ze bang zijn om toch te worden overboden in het koopproces. 

Voorlopig geen daling verwacht

Waar jongeren anticiperen op een daling, verwachten economen van de Rabobank dat de huizenprijzen voorlopig geen dalende lijn in zullen zetten. De prijzen blijven stijgen, verwachten zij, hoewel dat wel minder snel zal gaan. ABN Amro sloot zich aan bij die verwachtingen en ook woningmarktexpert Peter Boelhouwer deelt die visie. Volgens hem is het niet waarschijnlijk dat huizenprijzen zullen dalen. Dit komt door de drukte op de woningmarkt, het grote tekort aan betaalbaar aanbod en de lage rente die maar aan blijft houden.

Huizen in provincie goedkoper, maar minder in trek

Gemiddeld genomen worden huizen in de provincie vaker onder de vraagprijs gekocht dan huizen in stedelijke gebieden. Toch zijn huizen in steden populairder, vooral onder starters. Zij blijven het liefst dichterbij werk, uitgaansgelegenheden en vrienden in de stad.

Gerelateerde berichten

%s