Energiekosten besparen: de beste tips op een rij

Met deze tips bespaar je op energiekosten!

Door te besparen op energiekosten, wordt je huis automatisch meer waard.

Een hypotheek die afbetaald moet worden, woonbelasting, woonverzekeringen, en dan zijn er natuurlijk ook nog de energiekosten. Wonen kan tegenwoordig aardig duur zijn. De energiekosten spelen hier vaak de grootste rol bij. Deze kosten kunnen tot wel een derde van de totale kosten beslaan.
Gelukkig zijn er dingen die je kan doen om te besparen op de energiekosten, zoals je huis verduurzamen en bepaalde elementen van je gedrag aanpassen.

Duurzamer huis is meer waard

Je huis verduurzamen kun je doen met bijvoorbeeld betere isolatie of zonnepanelen. Dit soort grote ingrijpen kunnen aardig wat geld kosten. Hoe zou je zo’n verbouwing kunnen bekostigen? Opties hiervoor zijn: spaargeld, een gunstige lening, een hogere hypotheek en bekijk welke verbouwingen mogelijk subsidies krijgen.
De kosten zijn het waard: uiteindelijk bespaar je op de energierekening en een duurzamer huis heeft een beter energielabel. Hoe beter het energielabel, hoe hoger de waarde van een woning is. Bovendien worden woningen met een goed energielabel vaak sneller verkocht dan vergelijkbare woningen met een slecht energielabel.

Energiekosten besparen: voorkom sluipstand van apparaten

Is een verbouwing je teveel gedoe of te duur? Er zijn ook kleinere dingen die je in huis kan regelen om energie te besparen.
De eerste is voorkomen dat apparaten in sluipstand/stand-by gaan. Apparaten die dit bijvoorbeeld doen zijn computers en televisies. Apparaten die in standby gaan, kun je bij elkaar in één stekkerdoos doen. Als deze stekkerdoos een aan-uitknop heeft, is het makkelijk om deze apparaten allemaal in één keer uit te zetten als je ze niet nodig hebt. ‘s Nachts bijvoorbeeld.

Energiezuinige verlichting

Gloeilampen hebben aardig aan populariteit verloren de laatste jaren, onder andere doordat ze niet bepaald efficiënt met energie omgingen. Energie besparen op je verlichting kun je door de lampen in huis te vervangen door LED-lampen. Dit zijn de meest energiezuinigste lampen. Bovendien gaan LED-lampen vaak langer mee.

Water en energiekosten besparen met efficiënte douchekop

Een waterbesparende douchekop kan erg helpen om het (warm)watergebruik in je huis te verminderen. Dit scheelt niet alleen water, maar ook gas of elektriciteit doordat er minder water hoeft te worden opgewarmd.

Deuren sluiten

Naast kleine of grote aanpassingen in huis, zijn er ook enkele gedragsveranderingen die je jezelf en je gezinsleden aan kan laten wennen. Sluit bijvoorbeeld altijd de deuren in huis, vooral die naar koelere ruimten. Het zal je verbazen hoeveel verwarmingskosten dit scheelt! Heb je moeite met het aanleren van deuren sluiten? Het kan helpen om de deuren naar koude ruimten automatisch te laten sluiten. Ook is het een idee om een briefje op of bij de deur te plakken, zodat jij en de andere gezinsleden eraan herinnerd worden om de deur dicht te doen.

Water besparen

Een andere gedragsverandering is er eentje die je vast al eerder hebt genoemd: korter douchen. Net zoals de kraan niet onnodig laten lopen en ervoor zorgen dat de toilet niet onnodig lang door blijft spoelen.

Vijf gloeilampen hangen op een rijtje tegen een blauwe achtergrond. Ze branden.

%s