Eigendomsakte van woning: wat is het, wat staat erin?

Het eigendomsbewijs van uw huis: wat is het en wat staat erin?

Bij het kopen en verkopen van een woning krijgt u te maken met het eigendomsbewijs of de eigendomsakte van de woning. Bij de aankoop van een nieuw huis krijgt u dit eigendomsbewijs van de vorige eigenaar en bij de verkoop geeft u dit bewijs juist door. Het is een belangrijk document dat u goed moet bewaren.

 

Wat is het?

Het eigendomsbewijs van een woning is een document dat door het Kadaster gewaarmerkt is en waarin staat dat u de eigenaar bent van de betreffende woning. Zoals de naam al zegt, kunt u hiermee dus aantonen dat u de eigenaar bent.
Een eigendomsbewijs hoort bij een woning en is dus niet aan een persoon gevonden.

 

Overdracht van het eigendomsbewijs

Andere benamingen voor het eigendomsbewijs van een huis zijn: akte van levering, eigendomsakte en transportakte. Bij de overdracht van een woning krijgt de volgende eigenaar een afschrift van het eigendomsbewijs van de notaris. Het kan echter even duren voordat dit document is verwerkt en teruggestuurd door Kadaster.

 

Wat staat in de eigendomsakte van een huis?

In het eigendomsbewijs staan verschillende dingen. Het belangrijkste is de vermelding dat u de eigenaar bent van de woning. Verder staan er dingen in zoals: rechten en plichten, erfdienstbaarheden, grondverontreiniging, etcetera. Tevens is in het document beschreven hoe u de woning in uw bezit heeft gekregen en of er eigendomsbelemmeringen zijn.
Het kan handig zijn om een kopie van de eigendomsakte op te vragen bij de verkoper van een woning. Zo kunt u alvast lezen over eventuele juridische bijzonderheden.

 

Eigendomsbewijs van huis is kwijt: wat nu?

Bent u het eigendomsbewijs van uw woning kwijt of is deze weg? Bij het Kadaster vraagt u dan een nieuwe op. Dit kost wel geld. Bewaar het document daarom op een veilige plek, waar u wellicht ook andere belangrijke papieren bij elkaar bewaart.

% Berichten (2)

Geachte,
Ik wil mijn ex met haar toestemming van de eigendomsakte?
Hoe gaat dat in zijn werk

Gr R Betist

Beste Betist,

dit dien je notarieel vast te leggen. We kunnen je waar gewenst verwijzen naar een goede notaris uit ons netwerk.

%s