Dubbele woonlasten beperken

Mogelijkheden om dubbele woonlasten te beperken

Je bent jouw droomhuis aan het laten bouwen op een prachtige nieuwbouwlocatie. Dit is natuurlijk geweldig, maar je hebt misschien ook nog steeds je huidige woning of je oude woning is nog niet verkocht. Dit zorgt ervoor dat je met de kosten voor twee huizen zit: je huidige hypotheek of huur en de kosten voor jouw nieuwe woning. Dit zijn dubbele woonlasten. Gelukkig zijn er een paar mogelijkheden om dubbele woonlasten te beperken, zodat het bouwen van je eigen huis niet nog veel meer duurder wordt dan het al is!

Duur van de bouw

Het laten bouwen van een gewone nieuwbouwwoning duurt gemiddeld een jaar. Van tevoren weet je nooit precies op welke datum de oplevering zal zijn. Zelfs als er een globaal tijdstip van oplevering vaststaat, kan het zijn dat deze datum verder naar achter wordt verlegd. Het komt namelijk vaak voor dat de bouw vertraging oploopt door tegenslagen en onvoorziene omstandigheden.
Het ligt vooral aan jouw persoonlijke situatie of het mogelijk is om je dubbele woonlasten enigszins te beperken.

Verhuren van de oude woning

Woon je al in je nieuwbouwhuis, maar heb je jouw vorige woning nog niet verkocht? Dan is het een optie om jouw oude huis tijdelijk te verhuren. Dit kun je doen op basis van de Leegstandwet. Onder deze wet geldt er geen uitgebreide huurbescherming. Hierdoor is het eenvoudiger om het huren op te zeggen zodra jij jouw huis verkocht hebt. Met de inkomsten uit de huur kun je misschien niet alle kosten voor je oude huis dekken, maar het scheelt wel!
Let er wel op dat je voor het verhuren een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Bovendien heb je toestemming van de hypotheekverstrekker nodig.
De hypotheekrente van de verhuurde woning is niet langer fiscaal aftrekbaar.

Dubbele hypotheekrenteaftrek

Als je van een koopwoning naar een koopwoning verhuist, geeft dubbele hypotheekrenteaftrek mogelijk een voordeel. Van een nieuwbouwwoning in aanbouw kun je de hypotheekrente namelijk gewoon aftrekken. Dit scheelt al snel weer enkele honderden euro’s in de kosten.

Gebruikmaken van een overbruggingskrediet

Je hebt al een nieuwe woning op het oog of staat op het punt er eentje te kopen. Je wil de overwaarde van jouw oude huis gebruiken voor de hypotheek van de nieuwe woning. Alleen jouw oude huis is nog niet verkocht, waardoor die overwaarde nog niet vrijgekomen is.
Het overbruggingskrediet biedt dan een uitkomst. Dit is een tijdelijke lening bij de geldverstrekker, waarmee je de nieuwe hypotheek kan regelen. Je hebt daarna maximaal twee jaar om je huis te verkopen en de lening vervolgens in één keer af te betalen.
Aan een overbruggingskrediet zitten wel voorwaarden verbonden.

Ga naar een hypotheekadviseur

Voordat je aan een periode van dubbele woonlasten begint, is het altijd verstandig om een hypotheekadviseur te zien. Deze kan voor jou op een rij zetten met welke kosten en lasten je te maken kan krijgen in de tijd dat je twee huizen hebt. Soms zitten er kosten bij waar jij zelf nog niet aan hebt gedacht.
Houd er bovendien altijd rekening mee dat de bouwperiode uit kan lopen!

%s