De beste verhuistips!

De top 10 tips voor een soepele verhuizing!

Verhuizen, iets waar vaak reikhalzend naar uit wordt gekeken. Een nieuwe woning, een andere omgeving. Echter, verhuizen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er kan ook heel wat stress en gedoe bij komen kijken. Gelukkig kan dit tot een minimum beperkt worden met onze verzameling van beste verhuistips!

Bepaal: zelf verhuizen of uitbesteden

Een eerste keuze die zal moeten worden gemaakt, is of je de verhuizing geheel zelf wil doen of dat je het (deels) laat uitbesteden. Het zelf doen bespaart kosten, maar het uitbesteden kan veel tijd, gedoe en stress besparen. Het is aan jou om de voor- en nadelen van beiden op een rijtje te zetten en een besluit te maken. Doe dit zo vroeg mogelijk, zodat je op tijd kan beginnen met het regelen van alles.

Neem voldoende tijd

Zo komen we ook bij tip nummer twee: begin op tijd. Begin op tijd met het regelen van alles dat nodig is, zoals het aanschaffen van verhuisdozen, eventueel het regelen van een verhuiswagen. En begin op tijd met het inpakken van alle spullen. Er zijn ongetwijfeld dingen in jouw huis die je niet iedere dag, zelfs niet iedere maand nodig hebt. Deze kun je al ruim van tevoren inpakken. Plan het verhuizen goed!

Deel het werk op

Pak elke keer een paar dozen in. Spreek bijvoorbeeld met jezelf of anderen af om per week een bepaald aantal dozen in te pakken. Dit voorkomt stress op het laatste moment en zorgt ervoor dat de grote klus in kleinere delen wordt geknipt.

Neem aparte dozen per kamer

Nog een tip voor het inpakken: pak dozen per kamer in. En nummer ze! Houd de spullen van één kamer in daarvoor bestemde dozen en zet nummers op de dozen. Deze nummers kun je vervolgens ergens opschrijven, bijvoorbeeld in een excelbestandje, zodat je bij het verhuizen precies weet welke doos naar welke kamer moet!

Pak dozen slim in

Dit wil zeggen: benut de ruimte van een doos zo goed mogelijk, maar voorkom dat deze te zwaar wordt! Houdt een grens aan van wat voor gewicht je maximaal kan tillen zonder dat het extreem veel moeite kost. Plak de dozen ook goed dicht en zorg ervoor dat de bodem niet (makkelijk) door kan zakken.
Dure apparatuur kun je het beste in bubbelfolie of lakens/dekens wikkelen. Ook voor servies is het handig om iets van doeken of papier te gebruiken ter bescherming.

Meet grote meubels op

Natuurlijk heb je ook grote dingen in huis staan, zoals kasten en andere meubels. Bespaar jezelf vervelende verrassingen op het laatste moment en meet alvast op wat wel door de deur kan en wat niet. Als je dit op tijd weet, heb je voldoende tijd om na te denken hoe je dit op gaat lossen en om daar eventueel dingen voor te regelen.

Wijzig tijdig je adres

Dit klinkt erg logisch, maar toch wordt het nogal eens vergeten of uitgesteld door de drukte. Plan bijvoorbeeld in je agenda een middag of avond in waarop je de wijziging van je adres doorgeeft aan alles en iedereen die daarvan op de hoogte moet zijn.

Stop belangrijke papieren niet in dozen

Je hoopt natuurlijk dat er met verhuizen niets verkeerd gaat, maar toch kan het geen kwaad om belangrijke papieren en documenten in een handbagagestuk te houden en niet in de dozen te laten verdwijnen.

Verhuis buiten de zomer

Dit heb je mogelijk niet helemaal zelf in de hand, maar als het kan, is het verstandig om het zware inpakwerk en het daadwerkelijke verhuizen buiten de warmste zomermaanden te doen. In de hitte kan het werk extra zwaar zijn en zit je liever lekker in de zon!

Maak een checklist

Met dingen die je niet moet vergeten, dingen waar je op moet letten, enzovoort. Schrijf het op of typ het, maar zorg er wel voor dat je er een fysieke afdruk van hebt, zodat je het bij de hand kan houden en dingen af kan strepen. Met een checklist houd je het niet alleen overzichtelijk, maar het geeft bovendien een voldaan gevoel als je weer iets af kan vinken!

Het verhuizen zelf is en blijft veel werk, maar met deze verhuistips ben je er zeker van dat het in ieder geval wat soepeler zal verlopen!

Gerelateerde berichten

%s