Krapte op woningmarkt: is het eind al in zicht?

Nog steeds grote krapte op de woningmarkt

Zelfs al je niet te maken hebt met het aankopen of verkopen van een huis heb je het in de laatste maanden vast wel eens horen zeggen: er is grote krapte op de woningmarkt. Dit houdt in dat er erg veel vraag is naar (nieuwe) woningen, maar dat het aanbod klein is. De woningmarkt is dus druk met kopers en niet zo druk met huizen die te koop staan. Dit zorgt ervoor dat de prijzen stijgen. Is het eind van deze prijsstijgingen en drukte op de markt al in zicht?

 

Consumenten haken af om hoge prijzen

In 2018 is het aantal mensen dat verhuisd is iets afgenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dit komt vooral doordat steeds meer mensen niet genoeg geld hebben om een huis te kopen, door de stijgende prijzen van woningen. Consumenten kunnen niet meer meedoen aan de prijsstijgingen of willen dat niet.
De hoge prijzen en het tekort aan woningen is vooral zichtbaar in grote, stedelijke gebieden en de regio’s daaromheen. Een bekend voorbeeld van zo’n stad is Amsterdam.

 

Einde van prijsstijgingen zichtbaar

Is het einde van al die prijsstijgingen al een keer in zicht? Dat is iets dat veel mogelijke woningkopers zich afvragen. Als de drukte op de markt afneemt, zullen de prijzen uiteindelijk weer langzaamaan omlaag komen.
De krapte op de woningmarkt zal nog even blijven, maar er zijn wel een paar lichtpuntjes. De eerste is dat het aanbod van woningen iets toe is genomen. Het tweede lichtpunt is dat het plafond van de enorme prijsstijgingen in zicht is.
Bovendien neemt het aantal huiszoekers iets af doordat zij de hoge prijzen niet kunnen bijbenen.

 

Vertrouwen in woningmarkt stabiel

Volgens Vereniging Eigen Huis is het vertrouwen van consumenten in de woningmarkt nog steeds erg stabiel. Wel wordt vaak door mensen aangegeven dat zij dit een ongunstig moment vinden om een huis te kopen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge prijzen en de beperkte keuze van het woningaanbod.

 

Te weinig nieuwbouw

Een grote oorzaak van de krappe woningmarkt is het gebrek aan nieuwbouw. Vooral koopwoningen worden niet snel genoeg en niet in groot genoege aantallen bij gebouwd.

%s